A patra întâlnire Culture Next. Rețeaua Orașelor Candidate va avea loc în acest an în perioada 23-26 mai, la Debrecen, Ungaria.

În fiecare an, orașele membre găzduiesc întâlnirile, care până în prezent au avut loc la Cluj-Napoca (România) și la Aveiro (Portugalia). Întâlnirea de la Debrecen este organizată de Centrul Cultural Clujean (Secretarul rețelei) și de gazda locală – VisitDebrecen. Participanții au luat parte la sesiuni de lucru, prezentări și vizite locale axate pe explorarea peisajului local, al locurilor și al zonelor simbolice care definesc contextul cultural din Debrecen.[Consultanți agenda].

Pentru fiecare întâlnire, se organizează un eveniment public care să dezbată și să definească temele actuale și relevante pentru orașele din rețea și din afară acesteia. În Debrecen, evenimentul se va concentra pe tema turismului cultural și va reprezenta o oportunitate de a discuta exemple locale, provocări actuale și dezvoltări viitoare în ceea ce privește turismul cultural ca motor al dezvoltării urbane. Vorbitorii de pe panoul de discuție sunt Tim Fairhurst – secretar general la European Tourism Association; Balázs Kovács, proprietar și director executiv la GD Consulting, fost director al Agenției Naționale a Turismului Maghiar din Viena. Moderatorul discuțiilor va fi Bandor Nagy, Masterat în sociologie – antreprenor, business trainer și antrenor.

O altă parte importantă a agendei este sesiunea de lucru destinată definirii instrucțiunilor pentru viitoarele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Ambiția noastră este de a defini criteriile importante de aderare la rețea în ceea ce privește cultura ca dezvoltare locală și de le înainta sub forma de propunere politică către Comisia Europeană, către guvernele naționale și locale. Instrucțiunile vor reflecta viziunea dezvoltării locale bazate pe cultură și vor servi ca instrument de planificare și implementare care să îmbunătățească programele CEaC.

La întâlnirea din Debrecen vor participa atât reprezentanții celor nouă orașe-membre fondatoare (Aveiro, Braga, Faro – Portugalia; Cluj-Napoca – România; Debrecen – Ungaria; Eleusis – Grecia: Klaipeda, Neringa și Plunge – Lituania), cât și reprezentanții celor cinci orașe noi din rețea (Gdansk – Polonia; Oulu – Finlanda; Belfast – Irlanda de Nord; Dublin – Irlanda; Nüremberg – Germania). Pentru mai multe detalii, consultați: [culturenext.eu]

Culture Next Rețeaua Orașelor Candidate a fost fondată în 2017 de către zece orașe europene foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Misiunea rețelei este de a sprijini orașele în dezvoltarea și implementarea de politici și programe de dezvoltare locală bazată pe cultură, construind pe experiențele, procesele de participare și colaborările născute pe durata pregătirii candidaturii CEaC. Aceasta dorește să promoveze cât mai mult cultura ca dezvoltare sustenabilă, la nivel european, și să lărgească actualul cadrul european de cooperare culturală. Rețeaua contribuie de asemenea la moștenirea programului CEaC, facilitând implementarea a cât mai multor programe CEaC pe întregul continent european.