InClujiune

InClujiune își propune să creeze și să dezvolte oportunități de interacțiune și participare activă la viața orașului pentru grupurile care formează comunitatea clujeană. Sub forma unor activități și evenimente de întâlnire dublate de o platformă online, InClujiune dorește să dezvolte metode și instrumente pentru o mai bună integrare și participare la viața orașului a mai multor micro-comunități: nou-veniții în oraș, străinii stabiliți aici, alumnii universităților clujene și diaspora clujeană.

Clujeni mai noi sau mai vechi, cu toții au nevoie să simtă că aparțin unei comunități la a cărei viață culturală și economică pot participa activ. Dezvoltarea inițiativelor comune cu administrația locală, participarea la manifestări culturale, sociale și economice dar și la procesele decizionale în ceea ce privește orașul sunt esențiale pentru ca ei să se simtă acasă cu adevărat. Așadar, InClujiune are ca temă principală conectarea socială a tuturor clujenilor și stimularea participării lor constante la viața orașului.

În acest an va fi organizată cea de-a doua ediție InClujiune pentru studenți, în intervalul 8 – 11 octombrie. Activitățile se vor desfășura în 4 campusuri universitare – Hașdeu, Observator, Mărăști și Economica. În data de 11 octombrie va avea loc un eveniment de întâmpinare a celor mai noi clujeni în Hașdeu (cel mai mare campus universitar), în parteneriat cu organizații studențești, membri și colaboratori ai Centrului Cultural Clujean. Din oferta pentru studenți va face parte un voucher cultural, care le va permite acestora accesul cu preț redus la evenimente ale operatorilor culturali și un ghid al orașului care va conține informații despre oportunitățile disponibile, culturale și sociale.

De asemenea, pentru a conecta și celelalte grupuri din oraș, vor fi formate diferite rețele (spre exemplu, rețeaua diasporei). În perioada următoare va fi demarată o cercetare care va oferi informații despre factorii socio-economici care au contribuit la formarea diasporei și despre contextul în care membrii acesteia ar reveni în Cluj-Napoca. În luna noiembrie va fi constituit un Consiliu al Diasporei, format din reprezentanți de vârf ai acesteia.