InClujiune

InClujiunea creează oportunităţi de participare activă la viaţa orașului pentru grupurile diverse care formează comunitatea clujeană. Clujeni mai noi sau mai vechi, cu toții au nevoie să simtă că aparțin unei comunități la a cărei viață culturală și economică pot participa activ. Dezvoltarea inițiativelor comune cu administrația locală, participarea la manifestări culturale, sociale și economice dar și la procesele decizionale în ceea ce privește orașul sunt esențiale pentru ca ei să se simtă acasă cu adevărat.

Primele microcomunități pe care le avem în vedere în cadrul proiectului sunt nou-veniţii în oraș – studenții și străinii stabiliţi în Cluj, precum și pe cei care au locuit aici și sunt acum pretutindeni în lume – absolvenții universităţilor locale și diaspora clujeană. Pentru toți aceștia creăm contexte de întâlnire și colaborare, atât în spațiul fizic, cât și în cel online. Derulăm și o serie de cercetări care să contribuie la o mai bună înțelegere a conexiunilor acestor comunități cu orașul.

Ce ne propunem pentru 2019?

Programul de cursuri deschise creează experiențe de învățare diverse, de la programe de formare la cursuri de gătit și ateliere de dezvoltare de abilități creative, adresate tuturor membrilor comunității și oferite, în mod gratuit, de oricine dorește să își împărtășească expertiza. În 2019 astfel de cursuri vor fi oferite în 5 spații comunitare din cartierele orașului. Programul este un cadru de învățare informal, fiind o sursă de conectare și de valorizare a fiecărui membru al comunității.

Programul adresat studenților include în acest an o nouă ediție a voucherului cultural și activități de mentorat, în cadrul cărora studenții de anul I vor fi sprijiniți să se integreze și să participe activ la viața orașului.

Inițiem un grup de lucru pentru a discuta și propune un plan de acțiune pentru a crește accesul și participarea grupurilor sociale dezavantajate la viața comunității, în special la viața culturală a orașului.

Istoric

În 2018 am lansat voucherul cultural, un program pilot prin care ne-am propus încurajarea participării studenților la evenimentele culturale din oraș. Detalii aici.

În 2017 a fost organizată o primă ediție e InClujiunii ca serie de evenimente adresate celor mai noi clujeni, studenții de anul I. Aceștia au fost întâmpinați de 30 de organizații membre ale CCC. Mai multe detalii aici.

 

[ecs-list-events limit=”2″ excerpt=’true’ thumb=’true’ message=” cat=’ccc-evenimente’]