Școala Curatorială de Toamnă este organizată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Fundația Art Encounters și se desfășoară la Cluj Napoca și Timișoara în perioada 13 – 19 noiembrie 2023.
Acest program internațional ajuns la ediția #5, este dedicat experimentării și gândirii interdisciplinare în arta contemporană. Principalele obiective ale Școlii sunt răspândirea cunoașterii în domeniul artelor și introducerea cursanților în profesiile legate de lumea artei, concentrându-se pe teoria și practica curatoriatului contemporan. Totodată, programul își propune consolidarea unei rețele profesionale active în sfera culturii contemporane.
Importanța unei Școli Curatoriale
Școala Curatorială de Toamnă este un demers de investigare a peisajului curatorial contemporan și al rolului său în evoluția modelării discursului cultural în societate. De asemenea, Școala Curatorială oferă o oportunitate unică pe plan local de îmbunătățire a perspectivelor de carieră în acest domeniu, prin ghidare de către experți și prin rafinarea abilităților curatoriale.
20 de participanți internaționali
Apelul de participare a fost internațional, iar participanții selectați în cadrul Școlii sunt 20 de tineri profesioniști ce activează sau doresc să activeze în zona artelor vizuale, a curatoriatului și a managementului cultural, din întreaga lume: China, SUA, Africa de Sud, Australia, Iran, UK, Albania, Belgia și, desigur, România.
Lider de școală Xiaoyu Weng
Liderul Școlii este Xiaoyu Weng, una dintre cele mai provocative voci din curatoriatul contemporan global. În prezent este curatoarea Carol & Morton Rapp și conduce departamentul de Artă Modernă și Contemporană al Galeriei de Artă Ontario (AGO); a fost curator asociat la Guggenheim New York și directorul programelor de studii asiatice la Fundația Kadist Paris/ San Francisco, precum și curatoarea Bienalei Industriale Ural 2018-2019 de Artă Contemporană, din Yekaterinburg, Rusia. Experiența și viziunea ei unică, cu tentă distinct globală, precum și implicarea ei de lungă durată în expansiunea canonului artei, ne vor ajuta să conducem o conversație cu adevărat relevantă în actualul context internațional al artei contemporane.
Versiuni multiple ale viitorului
Tema acestei ediții, For a Multitude of Futures, provoacă cursanții să depășească modul determinist de a gândi despre viitorul tehnologic. Este o invitație la explorarea jocului complex dintre gândirea deterministă, tehnologie, inteligență artificială și impactul lor profund asupra lumii.
Invitați – artiști contemporani internaționali
Alături de Xiaoyu Weng, vom avea alături trei artiști internaționali, a căror practică se situează la intersecția dintre artă și tehnologie.
Iris Long, scriitoare și curator independent cu sediul în Beijing și Londra, explorează psihogeografia tehnologiilor și infrastructurilor tehnico-științifice, și realizează expoziții axate pe artă și știință.
Aaajiao (Xu Wenkai), artist și activist, explorează evoluția identității umane asimilate de lumea digitală.
Gala Porras-Kim, artistă contemporană interdisciplinară care trăiește și lucrează în Los Angeles, investighează în practica ei felul în care contextele sociale și politice influențează concepte intangibile precum limbajul și percepția timpului în istorie.
Dezbateri publice, workshopuri și vizite în galeriile și atelierele artiștilor din Cluj și Timișoara
Școala debutează cu o discuție deschisă publicului interesat de artă și impactul tehnologiei asupra acesteia, susținută de Xiaoyu Weng la Cluj Napoca, pe 13 noiembrie ora 19, la sediul Qub Education. Pe parcursul săptămânii de lucru, cursanții vor fi implicați în workshopuri și prezentări axate pe practica curatorială contemporană și vor susține vizite în galeriile, muzeele și atelierele artiștilor din Cluj Napoca și Timișoara, luând contact cu scena de artă locală. Evenimentul de închidere va avea loc la Timișoara, printr-o o discuție deschisă care va concluziona săptămâna de lucru.
Inițiativele dezvoltate prin platforma Academia Schimbării sunt finanțate anul acesta prin Granturile SEE și norvegiene cu o sumă totală de 407.694 Lei.