Culturepreneurs este un program născut din dorința de a aduce mai aproape oamenii creativi, interesați de creșterea bunăstării prin cultură, cu oportunitatea de a le realiza. Așa că alături de traineri și mentori, ideile sunt atent măsurate și dezvoltate, urmând ca cele mai bune să fie crescute în planuri de afaceri. La final le ajutăm să se prezinte șlefuite în fața specialiștilor care i-ar putea ajuta cu investiții sau în alt fel.

Prima fază a Culturepreneurs 2019 a oferit o introducere în lumea antreprenoriatului prin diverse workshopuri pe teme specifice, însă totodată a provocat și ajutat participanții să-și definească ideea cât mai precis: model de business, public țintă, promovare, strategie de vânzare și dezvoltare pe termen lung. După creionarea ideilor a urmat o selecție în urma căreia cele mai bune dintre ele au fost trimise în următoarea etapă – incubarea.

În această fază secundă, finaliștii au parte de training și mentoring de specialitate intensiv, menit ca până-n toamna acestui an, să le crească ideile în cea mai bună formă a lor. Ne dorim ca la finalul Culturepreneurs 2019 ideile să devină (și) planuri de afaceri concrete, care să poată ajunge în fața specialiștilor care pot ajuta prin investiții, susținere sau parteneriate.

Alegerea finaliștilor a fost făcută de un juriu format din specialiști economici și culturali, bucuroși să cunoască participanți cu așa pasiune și dorință de implicare în bunăstarea comunității:  Tibi Moisa – Deputy CEO al Băncii Transilvania, Andrei Kelemen – Director executiv al Cluj IT Cluster, Corina Bucea – Manager Proiect al Centrului Cultural Clujean și Rarita Zbranca – Director Program al Centrului Cultural Clujean.

Cele 5 idei finaliste (în ordine alfabetică), ajunse acum în faza de incubare, sunt:

ArtCrawl Cluj
Un proiect care încurajează vizitatorii Clujui să descopere diversitatea scenei locale de artă independentă, prin intermediul unui tur ghidat al spațiilor, dar și al artei. Expoziții, performance, dans contemporan și teatru. Ghid îți va fi clujeanca Helga, care a studiat istoria artei și este pasionată de mediere culturală.
Tururile folosesc tehnici de mediere culturală – discuții și întrebări, care îndeamnă la o interpretare proprie a artei.

Culturescu
Își propune să-i familiarizeze pe cei mai tineri cu patrimoniul și cultura urbană, prin organizarea unor activități structurate într-un program de weekend pentru copii. Culturescu își mai propune să salveze cât mai mult din timpul (și așa prețios) al mamelor, pe care l-ar petrece altfel căutând activități potrivite pentru copii în surse disparate.

Producții culturale pentru educație
Acest proiect își dorește să creeze producții culturale autohtone (scurt metraje, piese de teatru și cărți) pentru educație, care să trateze subiecte actuale, într-o manieră cât mai înțeleasă și de ajutor pentru cei expuși la astfel de situații. Prima temă pe care dorește s-o abordeze proiectul este bullying-ul.

Support Your Local Artist
Este o comunitate de muzicieni, DJ, trupe și ascultători care susțin și promovează muzica locală. Chiar dacă este un concept deja activ în viața locală, în cadrul Culturepreneurs 2.0 echipa a dezvoltat o idee care adresează problemele locale ale formării culturale: informarea, consilierea și pregătirea profesională a artiștilor și a lucrătorilor culturali.

TimOrientalism
Este un program menit să facă legătura mai solidă și mai ușor de traversat între nativii români și învățarea limbilor japoneză și chineză. TimOrientalism propune atât un sistem B2C de predare prin metode actuale și alternative, cât și B2B prin susținerea de workshop-uri de mediere interculturală și training-uri dezvoltate pe cerințele jobului. Își mai propune și să realizeze un festival de animeuri/ filme asiatice.

Participanții s-au putut bucura și de prezența lui Alin Vaida, directorul Jazz in the Park, care le-a împărtășit povești cu momente de succes sau de eșec din propriile experiențe. Sinceritatea și deschiderea cu care a răspuns direct sau indirect la multe întrebări, a lăsat pe fața tuturor zâmbetul și speranța că visele chiar devin realitate, chiar și-atunci când pare că se poticnesc. 
Felicitări și mulțumiri tuturor participanților, spor finaliștilor în continuare (urmează o perioadă intensă și interesantă de pregătiri).

Ne-am bucura să vă întâlnim pasiunea și ideile materializate prin oraș cât mai iute.
Pe curând,
eCCChipa.  #Culturepreneurs2019