Studiotopia

Vernisaj

Joi, 7 iulie, ora 19:00

Locație

Casa Tranzit

Str. George Barițiu 16, Cluj-Napoca

Perioada

8 iulie - 3 august

marți - sâmbătă: 16:00 - 20:00

Curatori:
Maja & Reuben Fowkes

Artiști și cercetători:

Sandra Lorenzi (ART) & Jean-Christophe Marine (SCI) • Kuang-yi Ku (ART) & Sofie Goormachtig (SCI) • Hypercomf (ART) & Markos K. Digenis (SCI) • 3137 (ART) & Dr. Audrey-Flore Ngomsik (SCI) • Alexandra Pirici (ART) & Paco Calvo (SCI) • Ciprian Mureşan (ART) & Sanneke Stigter (SCI) – Sven Dupré (SCI) • Christiaan Zwanikken (ART) & Emmanuel Grimaud (ART) – DM Hoyt (SCI) • Dmitry Gelfand (ART) – Evelina Domnitch (ART) & Florian Schreck (SCI) – Guillaume Schweicher (SCI) • Oswaldo Maciá (ART) & Chris Bean (SCI) – Emilia Leszkowicz (SCI) • Maja Smrekar (ART) & Jonas Jørgensen (SCI) • Kat Austen (ART) & Indre Žliobaitė (SCI) – Laurence Gill (SCI) • Voldemārs Johansons (ART) & Hugo Thienpont (SCI) – Alexander Kish (SCI) – Antoine Reserbat-Plantey (SCI) • Siobhán McDonald (ART) & Chris Bean (SCI) – Arwyn Jones (SCI) – Emily Shuckburgh (SCI)

Organizator:

Centrul Cultural Clujean 

Concept
Granițele dintre științe și arte sunt profund zdruncinate în Antropocen, pe măsură ce colapsul ecologic erodează structurile epistemice ale modernității, dependente de combustibili fosili. Recunoașterea științifică a amplorii fără precedent a impactului uman asupra sistemelor terestre a determinat mai întâi nevoia de redenumire a epocii geologice actuale, la începutul mileniului. De atunci, o multitudine de acțiuni critice și artistice din perspective decoloniale, post-capitaliste și autohtone au complicat și diversificat ideea de Antropocen centrată pe Occident. Criza ecologică din Antropocen nu este, prin urmare, doar o dereglare biogeochimică, ci și o chestiune epistemologică, iar colaborările dintre artă și știință se dovedesc vitale pentru înțelegerea implicațiilor acesteia asupra sistemelor de cunoaștere a pământului.
Această expoziție explorează potențialul practicilor artistice de a remodela paradigma dominantă a cunoașterii științifice, prin destabilizarea logicii ei fragmentate și prin forțarea metodologiilor de cercetare până la limitele posibilului. Ea reunește lucrări care ies din creuzetul unui proces de colaborare în care laboratoarele, tehnologiile și cunoașterea științifică s-au arătat deschise față de catalizatorul invenției artistice. Eliberând cercetarea de constrângerile epistemologiilor Holocenului în retragere, astfel de cadre creează condițiile optime pentru formularea unor răspunsuri neconvenționale la provocările planetare. Odată cu inversarea diviziunii obișnuite a rolurilor, „știința de dragul artei” ar putea constitui maxima alternativă a acestor colaborări dintre artă și știință, în care arta pune întrebări, iar știința luminează calea spre rezultate imprevizibile.
Lucrări
Speculative Ecologies

Palaeoplasticene

Kat Austen

Speculative Ecologies

Lemniscate Cascade

Evelina Domnitch și Dmitri Gelfand

Speculative Ecologies

Fish Kissed

Hypercomf

Speculative Ecologies

Cosmic Gas

Siobhán McDonald

Earthly Sensorium

How to Read Poetry to Cancer Cells?

Sandra Lorenzi

Earthly Sensorium

Corruption and Consciousness

Oswaldo Maciá

Earthly Sensorium

Sensing The Living: Promoting the Perception of Plants

Alexandra Pirici & Paco Calvo

Earthly Sensorium

Zoetropic Centrifuge

Christiaan Zwanikken

Hacking Technocracy

CO3(6)5

3 137 & Dr. Audrey-Flore Ngomsik

Hacking Technocracy

Carbon Archive

Voldemars Johansons

Hacking Technocracy

Centre for Plant Immigrant Integration

Kuang-Yi Ku

Hacking Technocracy

House Swallowed by a Tomb

Ciprian Mureșan

Hacking Technocracy

!Cartesian Shell

Maja Smrekar & Jonas Jørgensen

Evenimente

Imagini solare

23 și 30 iulie
Înscrieri încheiate

Tururi ghidate expoziție

sâmbăta

Deschidere expoziție

7-8 iulie
Expozitia virtuală
Info
Echipa

Management proiect: Corina Bucea
Management expoziție: Oana Big
Design și management de producție: Paul Stoie
Mediatori: Cătălina Nistor, Helga Thies, Emese Apai
Texte: Maja & Reuben Fowkes
Traducere și editare: Mariana Buruiana, Corina Bucea
Design grafic: Dalma Nyiri
Marketing și comunicare: Mihaela Orosan, Lorena Copil

Despre Studiotopia

STUDIOTOPIA este o explorare speculativă și creativă a temelor asociate dezvoltării durabile, prin perspectivele convergente ale artiștilor și ale oamenilor de știință. Proiectul, coordonat de BOZAR (Belgia) și susținut de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, oferă un program complex de rezidențe colaborative pentru artiști și cercetători, precum și expoziții, activități de cercetare și un proces creativ de activare și implicare a unui public specific, de la tineri la grupuri dezavantajate.

Colliding Epistemes | Art & Science Exhibition este punctul culminant al celor treisprezece rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate în cadrul proiectului, și explorează modul în care arta poate remodela cunoașterea științifică, propunând abordări noi, neconvenționale, ale provocărilor cu care se confruntă planeta noastră astăzi.
“Studiotopia: Art meets Science in the Anthropocene” este găzduit de opt instituții culturale din Europa: GLUON din Bruxelles, Vrije Universiteit Amsterdam, Center for Fine Arts (BOZAR) din Bruxelles, Laznia Center for Contemporary Art din Gdansk, Onassis Stegi din Atena, Centrul Cultural Clujean, Laboral din Gijon, și Ars Electronica din Linz.
Despre Casa Tranzit

Casa Tranzit îngrijește și celebrează clădirea fostei sinagogi Poalei Tzedek încă din 1997, când a început convertirea acesteia într-un centru independent de artă și gândire contemporană. Împlinind în prezent peste 20 de ani de existență, Casa Tranzit a acumulat de-a lungul timpului experiența a sute de profesioniști în domeniul artelor și al culturii. Fundația Tranzit promovează modele alternative de abordare a diversității culturale, axându-se pe tematicile conlocuirii și ale interacțiunii între diferite grupuri culturale și etnice și a integrării diferitelor grupuri marginalizate.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.