MAKING CONVERSATION PIECES Școala curatorială de toamnă, ediția 1, Cluj&Timișoara (20-27 octombrie)

Fiona Geuß în dialog cu Joanna Warsza

Luni, 21 Octombrie, 18.00-19.30, Casa Tranzit, Cluj-Napoca

„Coversation pieces” erau, în mod tradițional, picturi istorice înfățișând peisaje în care diferite persoane purtau un dialog. Ulterior, expresia a început să desemneze obiecte ce stârneau conversația, precum și lucrări care apelau la vorbire ca mediu estetic. Etimologia termenului „conversație” este latinul „convertere”: a întoarce, a pendula sau a răscoli. Această conversație publică deschide Școala curatorială de toamnă și se concentrează pe noțiunea de conversație în, în jurul, pentru și împotriva artei începînd cu 1968, atât în arta vizuală, cât și în arta performativă. Așadar, să vorbim!

Fiona Geuss este istoric de artă. Locuiește și lucrează la Berlin. Cercetarea sa doctorală s-a concentrat pe formate conversaționale și pe interpretarea diferitelor tipuri de public asociate acestora, în practici artistice colective, spectacole și intervenții artistice din anii ’70 – ’90. Între 2010 și 2015 a organizat seminarii la The Public School Berlin, o platformă pedagogică cu caracter autodidact, fondată în 2007 de Telic Arts Exchange în Los Angeles. În 2015 a fondat inițiativa A Public Library din Berlin. Din 2016 este curator pentru comunicare la Hamburger Bahnhof, Berlin.

Joanna Warsza este Director de program al CuratorLab la Universitatea Konstfack din Stockholm. Este curator independent și activează în sfera artei publice, a artei vizuale și performative, precum și cea a arhitecturii. A fost Director artistic al Public Art Munich 2018, Conducător al programelor publice pentru Manifesta 10, Sankt Petersburg, 2014, curator al Pavilionului Georgiei la a 55a ediție a Bienalei de la Veneția și curator asociat al celei de-a 7-a ediții a Bienalei din Berlin, 2012. Printre volumele editate se numără: I Can’t Work Like This: A Reader on Recent Boycotts and Contemporary Art (Sternberg Press, 2017), Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy (împreună cu Florian Malzacher, Alexander Verlag, 2017) și A City Curating Reader (cu Patricia Reed, Motto Books, 2018).  Originară din Varșovia, locuiește în prezent la Berlin.

 

Participarea este gratuită. Discuțiile se vor purta în limba engleză.

Cei interesați sunt rugați să completeze formularul de mai jos.

 

 

 

Evenimentul deschide Școala curatorială de toamnă (ediția I) Cluj & Timișoara (20 – 27 octombrie 2019), organizată de Centrul Cultural Clujean prin proiectul ECCA (Centrul European de Artă Contemporană) în parteneriat cu Bienala Art Encounters din Timișoara 2019. Leader de curs: Joanna Warsza; Invitați și parteneri de conversație (Cluj și Timișoara): Apparatus 22, Răzvan Anton, Horea Avram, Boris Buden, Alexandra Croitoru, Fiona Geuß, Mihai Iepure-Gòrski, Maria Lind, Diana Marincu, Alex Mirutziu, Andrea Phillips, Alexandru Polgár, Mara Rațiu, Anca Rujoiu, Anton Vidokle și mulți alții.

Centrul Cultural Clujean este o organizație nonguvernamentală de cultură și dezvoltare urbană. Inițiat pentru a pregăti candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, Centrul implementează un program de anvergură care abordează provocări strategice ale societății. Una dintre principalele sale ambiții este de a fonda, la Cluj, Centrul European de Artă Contemporană (ECCA) ca instituție de artă dedicată expunerii, cercetării și documentării producțiilor de artă românești și internaționale, explorării unui nou model instituțional și a noilor conexiuni dintre artă și societate. Printr-un program multidisciplinar incluzând artele vizuale, noile media și artele performative, acesta își propune să producă un impact social important în comunitatea locală, mobilizând arta contemporană ca un catalizator pentru educație și cunoaștere.

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Activitățile fundației urmăresc trei direcții principale: organizarea bienalei Art Encounters și a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia; dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale. Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și contextul socio-cultural al orașului Timișoara. Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.