A 5-a întâlnire Culture Next. Rețeaua Orașelor Candidate va avea loc în KlaipedaPlunge și NeringaLituania, în perioada 25-29 septembrie 2019.

De la fondarea sa în 2017, au avut loc patru întâlniri ale rețelei – în septembrie 2017 și mai 2018 la Cluj-Napoca, în octombrie 2018 la Aveiro (Portugalia) și în mai 2019 la Debrecen (Ungaria). Fiecare întâlnire abordează o provocare explorată prin sesiuni de lucru, activități de networking și dedicate membrilor, precum și un program dedicat cunoșterii și explorării contextului local.

Pentru întâlnirea din Lituania, ne propunem să descoperim exemple de structuri instituționale sau organizaționale care duc mai departe moștenirea candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii după procesul de aplicație – atât pentru orașele câștigătoare, cât și pentru orașele care nu au fost selectate.

Ultima întâlnire de la Debrecen, care a avut loc în mai 2019, s-a concentrat pe tema turismului cultural și a fost organizată de Secretariatul rețelei – Centrul Cultural Clujean și VisitDebrecen (consultă raportul întâlnirii AICI sau la finalul acestui articol).

În cadrul întâlnirii din Lituania, în perioada 25 – 29 septembrie 2019, orașele din rețea vor prezenta propriile studii de caz care reflectă diversitatea scenariilor care pot fi puse în practică și provocările cu care se confruntă organizațiile locale după procesul de licitație. Prezentarea va fi extinsă și cu alte exemple din Europa, analizând ce funcționează și ce nu este în ceea ce privește moștenirea structurală a candidaturii la ECoC.

Întâlnirea va include și un eveniment public în care profesioniști din domeniul cultural vor contribui la dezvoltarea temei întâlnirii. Printre invitați se numără Jordi Pardo – expert internațional în proiecte culturale și inovare urbană, director general la Fundația Pablo Casals și partener-fondator al Nartex Barcelona, ​​a cărui prezentare „Cultura ca factor al schimbării” va discuta despre modul în care arta, cultura și știința pot fi factori de schimbare, îmbunătățind bunăstarea cetățenilor, stimulând economia și inducând inovare, creând mai multă atractivitate și competitivitate. Aceasta necesită noi abordări, viziuni comune, metodologii, angajament și acord, subiecte pe care Jordi Pardo le va discuta în intervenția sa.

_________________________________
Culture Next este o rețea fondată în 2017 de foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii, care își propune să susțină orașele să implementeze programe și politici urbane bazate pe cultură, construind pe experiența candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Rețeaua își propune să obțină validarea culturii ca element cheie în dezvoltarea durabilă și să extindă cadrele de cooperare existente în Europa. Totodată, Culture Next contribuie la continuitatea moștenirii ECoC, facilitând implementarea mai multor programe concepute sub umbrela titlului la nivel european.
www.culturenext.eu