Cu o finanțare de 775.000 EUR din partea Fundației Botnar, Centrul Cultural Clujean va pune bazele unui centru de resurse pentru educația STEAM la Cluj-Napoca. Educația STEAM este o abordare a învățării care îmbină Știința, Tehnologia, Ingineria, Arta și Matematică pentru a încuraja gândirea critică, curiozitatea și dialogul.

Learning Qub va găzdui un club STEAM pentru elevi, expoziții interactive, o bibliotecă fizică și digitală de resurse educaționale pentru îmbunătățirea curriculei școlare, precum și formate inovatoare pentru dezvoltarea profesională a profesorilor și implicarea studenților.

Spațiul se află încă în etapa de proiectare, urmând a fi deschis la finalul anului 2021 într-o locație din centrul Clujului.

Coordonatoarele proiectului, Cristina Rogoz, manager al proiectului de educație culturală Arta în Joacă, și Miruna Amza, manager al programului de educație științifică Quantum, au subliniat faptul că în prezent există o tot mai mare nevoie de colaborare între școli, societatea civilă, mediul de afaceri și sistemul educațional universitar.

Learning Qub va dezvolta un astfel de model de colaborare prin conectarea sistemului preuniversitar cu cetățeni, artiști, cercetători, instituții și companii și va propune și testa soluții inovatoare la provocările sistemului educațional.

În primii trei ani ai proiectului peste 100 de profesori, facilitatori și artiști vor oferi activități practice folosind resurse educaționale de ultimă oră, în timp ce cluburile STEAM vor încuraja copiii și pe familiile acestora să conceapă și să pună în practică idei concrete pentru a soluționa variate provocări contemporane.

Centrul Cultural Clujean are deja experiență în dezvoltarea de programe de educație culturală și științifică, după ce în ultimii ani a derulat programele Arta în Joacă și Quantum, în care a lucrat cu zece școli pilot din Cluj-Napoca. În jurul acestor zece școli Centrul Cultural Clujean va constitui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU, Rețeaua Școlilor din Cluj cu 30 de școli membre care își vor dezvolta capacitatea de a adopta practici educaționale din afara sistemului școlar actual.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă.

Mai multe detalii: www.cccluj.ro