Atelierul de coregrafie susținut de artistul Manuel Pelmuș va avea loc în perioada 26-28 noiembrie, între orele 14:00 – 18:00, în sala RAP a Fabricii de Pensule. Atelierul cu Manuel Pelmuș, expoziția „Memoria ca viziune”, spectacolul de teatru „Atlasul Sunetului”, proiecția de filme de epocă „Retro-Cinema” din Arhiva Națională de Filme fac parte din programul „Memoria ca viziune”, propus de curatorul Horea Avram.

Programul imaginează centenarul ca sursă a unei reflecții cu privire la transformările pe care le angajează prospectiv, o modalitate de a anticipa şi a acționa cu privire la viitor. Dacă momentul 1918 a reprezentat cristalizarea modernității şi crearea premiselor avangardelor, cum ar putea arăta arta dar și realitatea noastră 100 de ani de acum încolo? Programul lansează, deci, o provocare la reflecție prin intermediul artei asupra viitorului și a schimbărilor aduse de evoluția tehnologică, tendințe societale, problemele comunitare, europene, inter-culturale, ecologice, ideologice etc.

Atelierul propune o reflecție prin intermediul mișcării asupra noțiunii de memorie și istorie, imaginate ca loc de producție pentru viitor. Cu ajutorul corpului și folosind metode coregrafice vom pune în practică diferite strategii performative prin care vom re-media și transforma diferite istorii personale sau colective. Vom folosi improvizație, structuri coregrafice, scriere, mișcare, și vom discuta despre practici artistice relevante pentru tema atelierului.

Manuel Pelmuș (n. 1974, București) trăiește și lucrează în Oslo și București. Este unul din artiștii cei mai influenți ai „noului performance”, fiind interesat în ultimul deceniu să reimagineze rolul performance-ului în contextul artelor vizuale. În ultimii ani, proiectele sale au fost prezentate la Para Site, Hong Kong (2017-18), Tate Modern, Londra și Tate Liverpool (2016); Ludwig Museum, Köln (2016); Off-Biennale Budapesta (2015 și 2017); Kyiv Biennale (2015); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2014); Para Site, Hong Kong (2014); Bienala de la Veneția (2013), printre altele. În 2012 i s-a decernat Berlin Art Prize pentru arte performative, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență decernat de Centrul Național al Dansului din București.

Atelierul se adresează unui număr de maxim 10 de participanți. Nu este nevoie de o pregătire specifică pentru a participa la atelier. Înscriererea se face la adresa de email: miki@colectiva.ro până la data de 24 noiembrie, ora 23:59. Participarea la atelier este gratuită.

Programul ”Memoria ca viziune” este finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Programul Centenar.

Parteneri: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD, Centrul de Interes, Fabrica de Pensule, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Babeş-Bolyai.