Arta în Joacă este programul de educație culturală și artistică al Centrului Cultural Clujean, adresat școlilor din oraș, prin care venim cu o altfel de experiență de învățare, propunându-ne să oferim elevilor oportunități de dezvoltare prin participare culturală. Din toamna anului 2018 şi până în prezent, cu o pauză impusă de restricţiile asociate pandemiei de COVID-19, zece şcoli clujene au găzduit câte un artist rezident care, cu sprijinul cadrelor didactice, a participat la activitățile școlii, integrând conținut artistic în programul elevilor.

Din luna mai 2021, activitățile programului Arta în Joacă sunt parte a proiectului Learning QUB finanțat de Fondation Botnar cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Primele întâlniri cu profesori și diriginți au avut loc deja, iar în 4 octombrie am reluat și atelierele care sunt o continuare firească a rezidențelor artistice, în condițiile sanitare de acum. Ne dorim o îmbogățire a experienței copiilor, oferindu-le acces la cât mai multe forme de cultură și la cât mai mulți artiști.

Anul acesta vor fi implicaţi în proiect opt artiști: Maria Brudașcă și Mihaela Rusu – artiste vizuale, Alex Moldovan – scriitor, Selma Dragoş – dramaturgă, Tamás Márkos – fotograf/muzician, Adrian Cimpoeșu – muzician, Diana Buluga – actriţă, și Ana Leoca – artistă de circ contemporan.

La aceste ateliere gratuite se vor înscrie elevi de gimnaziu şi liceu din cele zece şcoli ce fac parte din Cluj School Network. Ne dorim extinderea reţelei de şcoli, prin urmare, în momentul de faţă, sunt în curs de aderare Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” şi Liceul Teoretic „Báthory István”.

Toate atelierele se vor desfăşura online, însă, pentru a le oferi copiilor o experienţă complexă şi completă, începând cu 15 octombrie vom organiza şi ateliere cu prezenţă fizică, găzduite de ClujHub, în condiţii de siguranţă sanitară. Fiecare artist va susţine câte un atelier pe săptămână, la care vor participa maximum cincisprezece copii, cu înscriere prealabilă. Se va lucra cu aceeaşi copii (online şi faţă în faţă) până în luna decembrie.

***

Centrul de resurse Learning QUB are ca scop creşterea capacităţii școlilor de a pregăti tinerii pentru nevoile unei piețe a muncii aflată în continuă schimbare, folosind tehnicile educației STEAM, o abordare care îmbină ştiința, tehnologia, ingineria, arta şi matematica pentru a încuraja gândirea critică, curiozitatea şi dialogul. Learning QUB va fi un spațiu fizic care va funcționa ca centru de resurse educaționale STEAM pentru elevi și profesori, dar va fi deschis și către tinerii creativi din oraș care vor dori să lucreze și să-și dezvolte ideile. Aici vor fi identificate soluții la problemele din sistemul educaţional, ce vor fi ulterior folosite în rețeaua de școli care va fi dezvoltată în proiect.

*

Fondation Botnar are sediul în Elveția şi îşi propune îmbunătățirea sănătății și bunăstării copiilor și tinerilor din mediile urbane în dezvoltare cu ajutorul inteligenței artificiale și al tehnologiei digitale.

Mai multe despre Fondation Botnar: https://www.fondationbotnar.org/

Informaţii despre proiectul Arta în Joacă al Centrului Cultural Clujean găsiți aici: https://artainjoaca.ro/