Vineri, 12 martie, Centrul Cultural Clujean a organizat întâlnirea online a Adunării Generale a Membrilor Asociației – organizații și instituții culturale, universități, cluburi și clustere ale mediului de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională.

Cu acest prilej au fost aprobate raportul de activitate pentru 2020, planificarea anului 2021 și adeziunile la Centrul Cultural Clujean a unsprezece noi organizații, numărul total al membrilor Centrului ajungând astfel la 112. Cei mai noi membri ai Asociației sunt Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Asociația Meșterilor Populari Cluj, Asociația Untold, Asociația Plaiuri Noi, Asociația Creștină Something New, Asociația EvoCariera, Asociația Sunday Culture, Asociația Animaart, Asociația Muzeon, Asociația Ortodoxă Social Misionar Culturală pentru Rromi „Sf. Moise Arapul” și Asociația Institutul Român pentru acțiune, instruire și cercetare în domeniul păcii (PATRIR). Lista completă a membrilor Centrului, raportul de activitate pentru anul anterior și planificarea anului 2021 pot fi consultate pe site-ul organizației: www.cccluj.ro/documente.

Adunarea Generală a Membrilor a aprobat, de asemenea, proiectul de buget pentru anul 2021, cu o valoare totală de de 2,2 milioane de euro, din care 56% provin din fonduri europene, 22% din finanțări private, 6% din cotizații ale membrilor, iar 16% este aportul așteptat de la bugetul local.

„Marea provocare a anului 2021 este pentru noi munca de advocacy pentru susținerea sectorului cultural clujean și a celui național, atât de greu încercate și atât de puțin sprijinite de către autorități în contextul pandemiei. La nivel intern, avem mari dificultăți în a acoperi co-finanțarea proiectelor europene pe care reușim să le atragem în Cluj și în țară, iar pentru asta cerem public sprijinul mediului de afaceri, cu care suntem gata să demarăm colaborări creative, unele chiar spectaculoase. De asemenea, este foarte important pentru noi și pentru scena artistică locală ca până la finalul anului să convingem autoritățile publice în privința deblocării și demarării Centrului European de Artă Contemporană, cel mai important proiect al nostru, pentru care însă nu am reușit până astăzi să identificăm un spațiu potrivit și o sursă de finanțare pe măsură”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, la finalul întâlnirii anuale cu membrii.

Planul pe 2021 al Centrului include, printre altele, un program de vouchere culturale pentru well-being, crearea Rețelei Școlilor din Cluj, dedicată colaborării dintre cultură și educație, o nouă ediție a Quantum Questions, festivalul științei, precum și organizarea festivalului Cluj Future of Work, de închidere a amplului proiect cu același nume derulat prin Divizia de Inovare Urbană. Pentru promovarea și susținerea culturii clujene Centrul va iniția în 2021 platforma culturaincluj.ro și un observator de date și studii despre sectorul cultural, va continua programul de formare și mentorat al Academiei Schimbării și va coordona procesul de elaborare a strategiei culturale a zonei metropolitane.

În acest an Centrul își propune să lanseze Hubul Culturepreneurs, un spațiu de colaborare și dezvoltare pentru inițiative din domeniul culturii și al industriilor culturale, care va funcționa la Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative, și pregătește deschiderea altor două spații: Qub – un centru de resurse educaționale STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică) dedicat școlilor din Cluj și pavilionul de artă contemporană ECCA. De asemenea, în acest an este așteptată demararea procedurilor legale pentru reconversia fostei garnizoane militare de pe Bulevardul 21 Decembrie într-un centru de resurse pentru sectorul cultural care va fi gestionat de către Centrul Cultural Clujean în co-management cu Primăria Cluj-Napoca pentru a deservi nevoile organizațiilor culturale din Cluj.