Palatul Urania din Cluj-Napoca a găzduit joi, 14 martie 2019, întâlnirea anuală a membrilor Centrului Cultural Clujean, în cadrul căreia au fost luate mai multe decizii legate de dezvoltarea organizației și de planurile pentru anul în curs.

Cele mai importante dintre acestea au fost primirea a 22 de noi membri dintre organizațiile și instituțiile clujene, aprobarea bugetului și a planului de activități pentru anul 2019 și actualizarea obiectivelor strategice ale Centrului.

Centrul adună acum 95 de organizații și instituții membre

În urma adeziunilor aprobate de Adunarea Generală, Centrul Cultural Clujean se apropie în 2019 de o sută de membri: organizații și instituții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională. 

Cei mai noi 22 de membri ai Centrului sunt Asociația Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor Valori Superioare, Asociația Zestrea, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Zona Metropolitană Cluj, Biblioteca Județeană Cluj, British Council, Caolin, Circus Fairies, Cluj Startups, ClujHub, Clusterul de Industrii Creative, Cortina Events, De-a Arhitectura, Fundația Noi Orizonturi, Fundația Plan B, Galeria Quadro, Lateral ArtSpace, Notes & Ties, Photo România, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Scena Urbană, Transylvania Cultural Development (Smida Jazz) și ZUG Zone.

Lista completă a membrilor Centrului poate fi consultată pe www.cccluj.ro.

Dezvoltarea programului – prioritatea anului 2019

După ce în 2018 Centrul Cultural Clujean s-a concentrat pe consolidarea echipei și a mecanismelor organizaționale de bază, focusul pentru anul 2019 este dezvoltarea programului cultural și participarea membrilor.

Printre cele mai importante activități ale anului se numără întâlnirile Concentric, dedicate dezvoltării sectorului cultural, programul de mediere culturală din cadrul Academiei Schimbării, prin care Centrul va fi prezent și la Bienala de la Veneția, școala curatorială dezvoltată sub egida ECCA (Centrul European de Artă Contemporană), festivalul științei Quantum, demararea programului de Rețete Culturale în primele spitale din Cluj, rezidențe artistice în 10 școli clujene prin proiectul Arta în Joacă, dezvoltarea Voucherului Cultural, lansarea programului România Remarcabilă și demararea proiectului Cluj Future of Work prin Divizia de Inovare Urbană înființată de Centru în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Buget anual de 7 milioane de lei pentru 2019

Adunarea Generală a Membrilor Centrului a aprobat pentru acest an un buget de circa 7 milioane de lei, mai mult de jumătate din această sumă provenind din finanțări europene și internaționale, în timp ce aproximativ o treime din total ar urma să fie asigurată din finanțări locale și județene. Centrul estimează, de asemenea, că va atrage venituri din parteneriate cu sectorul de afaceri, precum și finanțări guvernamentale și internaționale.

O treime din buget va fi cheltuit pentru realizarea programului cultural al Centrului, o treime va fi alocată cheltuielilor administrative, iar restul bugetului va fi direcționat către bugetul de marketing și către primele investiții în echipamente și spații de lucru. De asemenea, Centrul își propune ca în acest an să păstreze provizioane de circa 25% din totalul veniturilor.

Viziune și obiective strategice actualizate

La capătul a doi ani de pregătiri și experimentare pentru implementarea programului, Centrul Cultural Clujean și-a actualizat identitatea organizațională, iar Adunarea Generală a Membrilor a decis operarea acestor modificări și în documentele legale ale Asociației, inclusiv cu scopul de a-i crește eligibilitatea pentru accesarea de finanțări europene și internaționale.

Centrul Cultural Clujean se definește ca fiind o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană care adună 95 de membri: organizații și instituții culturale, universități, cluburi și clustere de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională. 

Viziunea organizației este aceea a unui oraș pe care cultura îl face prezent și uman, iar misiunea Centrului este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială și dezvoltare locală și regională.

Centrul Cultural Clujean își asumă cinci obiective strategice moștenite din perioada pregătirii candidaturii pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și în continuare extrem de relevante pentru oraș:

  • Dezvoltarea Clujului ca oraș european strategic în domeniul artei și al culturii;
  • Facilitarea coeziunii și vitalității comunității locale;
  • Contribuția prin cultură la dezvoltarea locală și regională;
  • Consolidarea rolului strategic al Centrului;
  • Dezvoltarea unui model organizațional actual și sustenabil.

„Pentru a putea sprijini mai bine dezvoltarea programului și implicarea membrilor, echipa executivă a Centrului va crește în acest an la 20 de persoane. Facem primele investiții în echipamente și spații și creștem energia pe care o alocăm atragerii în Cluj de fonduri private și finanțări europene.

E entuziasmant că în Cluj avem într-adevăr voința și capacitatea de a reuni într-un singur ONG cele mai importante organizații și instituții ale orașului, străduindu-se să le ofere un cadru pentru ca împreună să contribuie, prin cultură, la transformare socială și dezvoltare urbană”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Întâlnirea oficială a Adunării Generale a Membrilor Centrului a fost urmată de un concert al trupei Baba Dochia și un DJ Set Socol, ambele deschise publicului larg. 

📷Komiti