Academia Schimbării

Academia Schimbării este un program de creștere a capacității sectoarelor cultural și civic din Cluj. Programul își propune să producă schimbare la nivelul comunității locale prin formarea și conectarea mai multor grupuri țintă, alimentându-le disponibilitatea şi capacitatea de a deveni actori ai schimbării. În cadrul programului, este susținută dezvoltarea de idei noi, pregătirea oamenilor și a organizațiilor pentru ca aceștia să joace un rol adaptat la o societate dinamică și crearea de resurse pentru inovare, schimbare și responsabilitate.

Viziunea acestui program se construiește în jurul ideii că pentru a produce schimbare, e nevoie de agenți ai schimbării care s-o genereze, oameni şi instituţii cu aptitudini potrivite, conectați între ei și care lucreză împreună. Prin acest program se dorește formarea, asigurarea accesului la programe dedicate și dezvoltarea punctelor de conexiune între diferiți agenți ai schimbării.

Componentele programului și cui se adresează:

Cursurile deschise | pentru toți cei interesați

Dezvoltare profesională | pentru scena culturală

Programul de mediere culturală | pentru profesioniști

Programul de dezvoltare a publicului | pentru instituții și organizații culturale și publicul lor

În noiembrie 2017 am lansat o primă versiune a platformei academiaschimbarii.ro și am oferit 142 de locuri disponibile gratuit la 22 de cursuri ale membrilor sau colaboratorilor Centrului Cultural Clujean. Tot în 2017, am organizat atelierul Tehnici de dezvoltare a publicului, în cadrul programului de mediere culturală. La atelier au participat reprezentanți ai mai multor instituții și organizații din oraș.

În acest an, continuăm programul cursurilor deschise pentru a include noi domenii de învățare și pentru a diversifica oferta de cursuri. În luna octombrie, organizăm prima ediție a forumului Academiei Schimbării – Fast Forward, un eveniment de o zi care aduce laolaltă prezentări și proiecte creative despre educație.

Programul de mediere culturală din acest an conține un nou curs destinat mediatorilor culturali, împreună cu care testăm un program pilot de intervenții practice și de dezvoltare a instrumentelor de mediere, precum cutia cu unelte culturale – un set de activități și materiale care vor facilita învățarea și cunoașterea despre artă pentru publicul tânăr. În pregătirea validării meseriei de mediator la nivel formal, cercetăm și explorăm diverse practici internaționale în acest domeniu.

În toamna anului 2018, începem o serie de întâlniri lunare cu reprezentanți ai sectoarelor cheie cu care colaborează Centrul Cultural Clujean, întâlniri care au scopul de a pune în contact profesioniști din medii diferite, de a oferi un spațiu de schimb și discuție între aceștia și de a oferi un cadru de inspirație și colaborare între domenii.

Evenimentele din cadrul programului Academia Schimbării sunt completate de munca de cercetare și realizarea design-ului unor viitoare acțiuni din cadrul componentei de dezvoltare a publicului (Voucher Cultural) sau de dezvoltare profesională (programul de rezidențe).