Între 2 și 6 septembrie 2024, Centrul Cultural Clujean organizează un retreat pentru manageri și mediatori culturali, artiști și facilitatori, din dorința de a crea un cadru de dialog și conectare pe teme care vizează provocările existente în sectorul cultural și nevoia unor modele de lucru sustenabile și echitabile, care pun în centru sănătatea și starea de bine a profesioniștilor din sector.
Devine tot mai evident faptul că activitatea culturală se desfășoară în condiții precare, care compromit potențialul profesioniștilor culturali, iar acest lucru rezultă în stări de copleșire și epuizare la nivel individual și organizațional și în fragmentare la nivelul sectorului. Instabilitatea financiară și dependența de proiecte inhibă conturarea unei viziuni pe termen lung în favoarea activităților punctuale, iar atenția se îndreaptă spre hiper-productivitate, în detrimentul unui timp de regenerare și reflecție care să permită dezvoltarea acelor inițiative conectate la valorile noastre intrinseci.
Inițiativa Re:treat. Re:charge. Re:form subliniază importanța unui timp asociat muncii cu o altă calitate decât cea focalizată pe producție. Un timp care favorizează contextele de sharing și peer-to-peer learning și în care sunt valorificate momentele dedicate regenerării și reconectării cu natura și cu propriul corp. Un timp în care odihna devine o practică de rezistență împotriva unui sistem care cere din ce în ce mai mult.
Retreatul este adresat:
- Profesioniștilor culturali (artiști, manageri, curatori etc.) care au un rol de leadership și a căror muncă implică managementul unei organizații sau facilitarea și coordonarea diferitor echipe și colective de lucru;
- Managerilor culturali care au nevoie de o schimbare de paradigmă în contextul activității organizațiilor și echipelor lor și de un spațiu de reconectare la viziunea, misiunea și valorile care dau sens activității profesionale;
- Artiștilor, operatorilor culturali, facilitatorilor și mediatorilor care interacționează în practica lor profesională cu membrii diferitor comunități, atât cu scopul cercetării artistice cât și prin realizarea unor activități comunitare;
- Artiștilor și operatorilor culturali care fac parte din colective de lucru orizontale și care întâmpină dificultăți în organizarea muncii după alte principii și valori decât cele impuse sistemic.
Calendar:
- 9-23 iulie | Perioada de înscriere
- 24-30 iulie | Selecția participanților
- 31 iulie | Anunțarea participanților
- 2-6 septembrie | Desfășurarea retragerii
Locația oficială a retreatului va fi comunicată în 15 iulie 2024 de către organizatori. Costurile de cazare și masă sunt asigurate pe toată durata retragerii. Mai multe detalii despre înscriere sunt disponibile pe www.academiaschimbarii.ro.
—————————–
Inițiativa Re:treat. Re:charge. Re:form face parte din Re:form, programul Centrului Cultural Clujean de regândire a muncii în cultură, o componentă a platformei Academia Schimbării. Programul își propune să sprijine procese care aspiră să depășească modelele tradiționale de dezvoltare organizațională, ținând cont de specificul sectorului cultural independent și de condițiile fragile în care își desfășoară activitatea în România.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.