Primul Centru Cultural din România Remarcabilă se deschide în comuna Vad (Cluj) în 30 martie

Centrul Cultural Clujean anunță deschiderea Punctului de Memorie Colectivă din rețeaua România Remarcabilă, în 30 martie începând cu ora 12:00, în comuna Vad din județul Cluj, de pe strada, Mănăstirii nr. 28 (fostul Centrul de Informare Turistică). Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să o construiască în comunele din județul Cluj și din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale pentru elevi, pentru reprezentanți ai comunității și pentru turiști.

Vizitatorii vor putea descoperi la fața locului o arhivă de mirosuri și sunete care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație și lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI – reflectă ritmul în activități precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI – găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut. 

Evenimentul începe la ora 12:00 și include cuvintele de deschidere ale oficialităților și vizita oficială, urmate de mici festivități locale și un prânz tradițional la fața locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru publicul larg, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat și după inaugurare. 

Parteneri ai evenimentului: Muzeul Național Liechtenstein,  Asociația Sites et Cités Remarquables de France și Primăria Comunei Vad. 


Evenimentul face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!