AWAKE deschide calea pentru oportunități antreprenoriale în domeniul artei și stării de bine

Programul european AWAKE urmărește să aducă în lumină practici colaborative emergente care conectează domeniile artei și well-being-ului. Prin preocuparea noastră pentru impactul culturii asupra sănătății și stării de bine, materializată în programul Spațiu Interior (Inner Space), colaborarea cu alți actori europeni interesați de aceste teme este firească. Astfel, suntem parteneri în proiectul inovator AWAKE, condus de Northern Dimension Partnership on Culture: „AWAKE:  Arts & Wellbeing As a Creative Business and Future Livelihood\”

Proiectul AWAKE recunoaște potențialul transformator al îmbinării artei și stării de bine, nu doar pentru indivizi, ci și pentru comunitate și societate în ansamblu. Scopul proiectului este deschiderea unor noi căi pentru inițiative antreprenoriale și perspective de afaceri în cadrul acestui sector dinamic și în continuă evoluție. 

Finanțat de Creative Europe, proiectul AWAKE se desfășoară între noiembrie 2023 și octombrie 2025, și își propune să exploreze conexiunea dinamică dintre artă și stare de bine prin crearea unor abilități antreprenoriale pentru artiștii/lucrătorii culturali interesați să activeze în această direcție. Demersul este unul complex, având drept scop atingerea mai multor obiective cheie:

  • Crearea de materiale educaționale: AWAKE va alcătui un catalog cuprinzător al modelelor de afaceri care oferă activități creative pentru sporirea stării de bine. 
  • Oportunități de formare: Ateliere și un bootcamp specializat vor fi oferite celor interesați să dobândească abilități practice și cunoștințe la granița dintre artă, stare de bine și antreprenoriat.
  • Dezbateri la masa rotundă: Proiectul va facilita dezbateri cuprinzătoare și diverse, promovând dialogul și colaborarea între profesioniști și părți interesate din domeniu.

\"\"

Prima întâlnire fizică în cadrul proiectului a avut loc între 16 și 18 ianuarie la Pôle Culture et Santé en Nouvelle Aquitaine din Bordeaux, Franța. În cadrul acestei întâlniri, partenerii proiectului s-au reunit pentru a pune bazele colaborării. Sub îndrumarea colegelor de la NDPC, Kate Zilgalve-Masjukeviča și  Krista Petäjäjärvi, întâlnirea a inclus discuții detaliate privind progresul și conținutul proiectului. Mai important, a oferit o platformă de schimb de experiențe pentru parteneri, contribuind la un mediu colectiv de învățare.

\"\"

Colega noastră, Claudia Cacovean, manager proiect Spațiu Interior, a fost prezentă la întâlnire și ne povestește în rândurile de mai jos cum a fost experiența celor două zile pentru ea:

”Proiectul AWAKE este o oportunitate deosebită pentru artiștii și lucrătorii culturali care doresc să-și dezvolte competențele în ceea ce înseamnă activități creative pentru sănătate și well-being. Partenerii din proiect sunt orientați și implicați să dezvolte materiale și activități care să deservească cât mai bine nevoile artiștilor, motiv pentru care am toată încrederea că acest proiect va fi unul extrem de util atât pentru artiștii români, cât și pentru cei internaționali.”

AWAKE este pregătit să lase o amprentă durabilă asupra intersecției dintre artă, stare de bine și antreprenoriat creativ, iar în următorii doi ani, când va avea loc faza de implementare, artiștii sunt invitați să rămână aproape de această inițiativă, pentru că poate deschide calea către un viitor interconectat. 

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!