-
Recent, a fost inaugurat, la București, Museum of Immersive Art, marcând debutul primului spațiu de acest gen din România și cel mai extins centru de new media din sud-estul Europei. Cu o suprafață totală de 2.500 de metri pătrați, muzeul dispune de numeroase zone dedicate atât adulților, cât și copiilor. Cei care vizitează muzeul vor fi întâmpinați de un ghid virtual, reprezentat printr-un avatar conversațional care folosește inteligență artificială.
-
Stația Teatru/Muzical este primul spațiu independent din Cluj-Napoca care își propune să dezvolte spectacole de teatru muzical și operă experimentală. Tot aici se vor organiza cursuri de formare muzicală și teatrală pentru toate vârstele.
-
Artistul Thierry Mandon e personajul principal în lucrările sale satirice. Lucrările pline de umor și, totodată, disconfort, dezvăluie o serie de activități solitare care, odată ieșite în afară, devin un performance mai mult decât un moment mundan. Give it a look!
-
A început concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la Bienala Internațională de Artă de la Veneția / La Biennale di Venezia, ce va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024. Tema ediției, lansată de curatorul Adriano Pedrosa, este Foreigners Everywhere (Străini pretutindeni). Participanții sunt invitați să dezvolte un concept curatorial, expozițional și de promovare care să corespundă ideilor formulate de curatorul celei de-a 60-a ediții a Expoziției Internaționale de Artă.
-
Forumul Medierii Culturale se întâmplă între 4-6 octombrie la Timișoara și în format hibrid. Tema din acest an, „Patrimoniul Atemporal”, explorează potențialul de mediere culturală al patrimoniului pentru a conecta generații, a promova comunitatea și a aprecia moștenirea culturală. Forumul se adresează operatorilor culturali – educatori, mediatori, cercetători, studenți, artiști, asistenți sociali – pasionați de legătura dintre cultură și educație, evidențiind rolul patrimoniului în modelarea unui viitor dinamic și incluziv. Participarea e gratuită, pe bază de înscriere. Află mai multe!
-
Până pe 4 octombrie, vă puteți înscrie la ediția #5 a Școlii Curatoriale de Toamnă, care se va desfășura între 13-19 noiembrie la Cluj-Napoca și Timișoara. Liderul acestei ediții este 𝐗𝐢𝐚𝐨𝐲𝐮 𝐖𝐞𝐧𝐠, o figură importantă în curatoriatul contemporan internațional, cu o viziune unică și o experiență vastă în istoria artei, promițând o discuție relevantă pentru scena artei contemporane la nivel global. Participarea este gratuită. Înscrieri, aici!
- Forumul Culture and Well-being 2023 are loc în 13 octombrie, în Cluj-Napoca. Evenimentul aduce în prim plan modul în care arta poate îmbunătăți sănătatea și well-being-ul angajaților prin practici artistice la locurile lor de muncă. În cadrul Forumului vor avea loc două intervenții keynote susținute de 𝐍𝐢𝐞𝐥𝐬 𝐅𝐢𝐞𝐭𝐣𝐞, World Health Organisation Regional Office for Europe, Technical Officer și 𝐓𝐢𝐦𝐦𝐲 𝐆𝐡𝐢𝐮𝐫𝐚̆𝐮, Innovation Lead, Virtual Experiences și XR la Innovation Arena, Volvo Cars; cofondator Points Lab. Ne vedem în 13 octombrie pe Calea Dorobanților, 30-36. Vezi agenda completă și înscrie-te aici!
-
În 28 septembrie, am organizat al treilea atelier Mediere Culturală +. Tema atelierului a fost „Despre patrimoniul rural prin artă contemporană” și invitată a fost Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor artistice din România Remarcabilă.
- Până la finalul lunii octombrie, Qub Education este prezent în școlile membre ale Cluj School Network cu ateliere și activități practice pentru elevii de gimnaziu și liceu.
- Între 21-26 septembrie, am organizat prima ediție a programului de formare „Practici artistice și creative pentru sănătate și well-being”. Programul a adus practicile artistice și creative în centrul procesului de îmbunătățire a sănătații și well-being-ului. La program au participat 20 de artiști, mediatori și lucrători culturali, specialiști din instituțiile publice, cu un interes comun pentru zona de intersecție dintre cultură, sănătate și incluziune socială.
-
În 12 și 13 octombrie, organizăm un program de formare pentru membrii CCC, în care vom aborda colaborarea cu școlile și cum putem crea parteneriate pe termen lung cu acestea, precum și care sunt cele mai bune metode pentru a integra cultura în procesul de învățare pentru dezvoltarea plenară a copiilor. Înscrierile sunt deschise până în 5 octombrie.
-
O nouă conferință Culture Next are loc în Leeuwarden (Țările de Jos), între 22-24 noiembrie. La această întâlnire, tema pentru dezbatere este „Moștenirea culturii”.
-
În 28 noiembrie, performance-ul ENEMY (a peace conference), parte din proiectul Stronger Peripheries: A Southern Coalition, ajunge la Cluj-Napoca și se va juca la Reactor.
-
În 19 octombrie, Qub Education organizează Cabinetul Curiozităților Retrofuturiste, un atelier, care cuprinde 9 întâlniri, dedicat liceenilor, în care vor explora conceptul de retrofuturism, adică modul în care oamenii din trecut și-au imaginat viitorul și cum aceste viziuni au fost influențate de societatea și tehnologia epocii lor. Participarea la atelier este gratuită, pe baza înscrierii prealabile.
-
Create.Act.Enjoy organizează proiectul 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐅𝐫𝐮𝐬𝐭𝐫ă𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, ce constă în două ateliere de înțelegere și gestionare a frustrării și o instalație de tip muzeu care explorează prin mijloace new media diferitele forme pe care frustrarea le poate lua în viețile noastre. Primul atelier, „Frustrarea | o călătorie artistică prin tensiunile interioare”, are loc în perioada 30 septembrie – 8 octombrie. Participarea este gratuită, pe bază de înscriere.
-
PESSIMISTIC DAYDREAMING, organizată de MATCA artspace, prezintă un dialog între artiști din generațiile 80`s & 90`s, expunând pentru prima dată în această formulă lucrări de Ana Avram (1999), Alexandru Muraru (1990), Sasha Bandi (1989), Vlad Olariu (1983). Expoziția poate fi vizitată până în 6 octombrie.
-
Între 28 septembrie – 1 octombrie, în Iulius Park, are loc Street Food Festival Cluj – ediția de Toamnă 2023.
-
Expoziția de fluturi vii – ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” de la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” are loc în perioada 23 septembrie – 8 octombrie 2023, între orele 10:00 -16:00, în sera de lângă Institutul Botanic. În expoziție vor putea fi văzute 25 de specii de fluturi exotici, preponderent din zona Amazonului și a Asiei tropicale.
Abonează-te aici și fii la curent cu noutățile Centrului Cultural Clujean!