Un nou program de formare în practici artistice și creative pentru sănătate și well-being a fost implementat la Cluj

Într-o lume într-o continuă schimbare, găsirea echilibrului dintre sănătatea fizică și mentală devine din ce în ce mai importantă. Metodele complementare de gestionare a stresului și a problemelor de sănătate mentală pot veni în susținerea celor tradiționale prin perspective și abordări care au la bază arta și creativitatea.

În perioada 21-26 septembrie, Centrul Cultural Clujean  a organizat prima ediție a programului de formare, care aduce practicile artistice și creative în centrul procesului de îmbunătățire a sănătății și a stării de bine. La program au participat aproximativ 20 artiști, mediatori, lucrători culturali, specialiști din instituțiile publice, cu un interes comun pentru zona de intersecție dintre cultură, sănătate și incluziune socială. 

Programul de formare a fost dezvoltat ca urmare a experienței practice și științifice acumulate pe parcursul mai multor ani de activitate în domeniu și a fost susținut de un grup de artiști, manageri culturali și psihologi profesioniști, printre care Diana Buluga (Create.Act.Enjoy), Claudia Cacovean  (Centrul Cultural Clujean), Angelica Postu (Asociația Română de Muzicoterapie), Hanna Ugron (colaborator Centrul Cultural Clujean) și Rarița Zbranca (Centrul Cultural Clujean).

Timp de 5 zile, participanții au avut ocazia să acceseze resurse valoroase pentru dezvoltarea și implementarea unor proiecte artistice și creative pentru sănătate și well-being, să cunoască alți profesioniști preocupați de teme similare și să se familiarizeze cu concepte legate de dezvoltarea emoțională, comunicare și psihologie pozitivă, în scopul îmbunătățirii înțelegerii interacțiunilor umane.

 

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


 

„Programul de formare mi-a subliniat încă o dată importanța responsabilității pe care o avem ca artiști în comunitățile din care facem parte. Putem în orice moment să ne mutăm focusul de pe noi și arta noastră către un scop mai important – sănătatea celorlalți – și să ne scalăm așteptările către un altfel de impact: grija și bunăstarea comună. Exemplele date de profesioniștii întâlniți la workshop – atât traineri cât și participanți – ne-au arătat beneficiile art terapiilor nu doar la nivel de stare de bine, ci și în ceea ce privește incluziunea socială.” – Oana Hodade, participant la programul de formare

Intențiile Centrului Cultural Clujean sunt de a continua implementarea unor ediții viitoare ale programului de formare, care să vină în întâmpinarea nevoilor unei comunități în creștere de artiști, lucrători culturali și specialiști din alte domenii interesați să dezvolte practici artistice și creative pentru sănătate și well-being.

„Programul de formare, primul de acest gen la nivel național, a adus împreună artiști, lucrători culturali și alți profesioniști interesați să activeze în zona de intersecție dintre cultură, sănătate și incluziune socială. Aflat la prima ediție în acest an, acest tip de program răspunde nevoii acestor profesioniști de a capitaliza cunoștințe și competențe noi pentru practicile lor la intersecția dintre artă, sănătate și starea de bine. Timp de 5 zile am avut experiențe de învățare care ne-au adus mai aproape de aceste teme, iar la finalul acestora s-a coagulat o comunitate de profesioniști interesați să aplice în viitor cunoștințele dobândite în acest program.” – Claudia Cacovean, manager de proiect la Centrul Cultural Clujean

Programul de formare Practici artistice și creative pentru sănătate și well-being este oferit de Centrul Cultural Clujean. Activitățile sunt realizate cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Partener strategic: Banca Transilvania.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!