26 de orașe europene prezente la conferința Culture Next de la Aveiro

Rețeaua Culture Next, creată la Cluj-Napoca în 2017 și găzduită în continuare de către Centrul Cultural Clujean, s-a întâlnit la Aveiro, Portugalia, în 12-14 octombrie 2022 pentru a discuta planurile sale pentru următorii doi ani și pentru a stabili detaliile unui nou apel pentru orașe membre, care va fi deschis pe toată durata lunii noiembrie.

A opta conferință Culture Next a avut loc la Aveiro, în Portugalia, cu participarea reprezentanților a 26 de orașe europene din 16 țări. Conferința a fost un prilej de învățare, inspirație și conectare între orașele Culture Next și alte rețele culturale europene importante: platforma New European Bauhaus, consorțiul MESOC pentru măsurarea impactului social al culturii, rețeaua Culture Action Europe și noul Institut pentru Inovare și Tehnologie în Cultură și Creativitate.

„Întâlnirea de la Aveiro a fost un moment important în istoria Culture Next, cu un număr record de orașe care au luat parte la discuțiile despre viitorul rețelei și despre metodele prin care aceasta le poate sprijini să implementeze programe culturale pentru dezvoltare durabilă. Suntem pregătiți să începem un nou capitol al Culture Next și să primim 23 de orașe europene în rețea prin intermediul unui apel pe care am decis să îl derulăm în luna noiembrie”, a declarat Ștefan Teișanu, director executiv al Centrului Cultural Clujean și secretar general al Culture Next.

Fondată în 2017, Culture Next este o rețea de orașe europene foste sau actuale candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Rețeaua își sprijină orașele membre în implementarea programelor lor de candidatură indiferent de rezultatul competiției. Mai multe detalii despre rețea se găsesc pe culturenext.eu.

Rețeaua Culture Next se extinde la 23 de orașe europene

Calendarul de activități al Culture Next include două conferințe în fiecare an, un program de mobilitate și schimb de experiență între orașele membre, trei grupuri de lucru tematice în domeniul culturii, elaborarea unui ghid pentru crearea de strategii culturale pentru dezvoltare durabilă în orașe, precum și dezvoltarea Fondului Cultural al Orașelor, un mecanism experimental pentru finanțare culturală și colaborare între orașe. De asemenea, Culture Next dezvoltă un think-tank de politici publice în domeniul culturii.

După mai mulți ani de activitate informală, rețeaua își crește în prezent capacitatea de a sprijini mai multe orașe europene în demersurile lor legate de pregătirea candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și de continuare a activității după finalul competiției. Un nou apel pentru orașe membre va fi deschis în 1 noiembrie cu scopul de a selecta 23 de orașe europene care să se alăture rețelei.

Dezvoltarea Culture Next este sprijinită de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă

Până la finalul anului 2024 activitatea Culture Next este finanțată prin programul Europea Creativă dedicat dezvoltării de platforme și rețele europene. Scopul finanțării este creșterea capacității rețelei de a sprijini mai multe europene să implementeze programe culturale de amploare menită să producă dezvoltare durabilă în orașele și regiunile lor și, prin aceasta, de a îmbogăți impactul și moștenirea proiectului Capitalei Europene a Culturii derulat de către Comisia Europeană.

Culture Next are un consiliu director format din reprezentanți ai șase orașe europene (Aveiro, Belfast, Elefsina, Leeds, Leeuwarden și Trencin), în timp ce secretariatul permanent al rețelei este găzuit la Cluj-Napoca de către Centrul Cultural Clujean.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!