Catinca Drăgănescu selectată în urma apelului deschis \”Dreptul la viitor\”, Stronger Peripheries

Centrul Cultural Clujean, împreună cu partenerii din proiectul Stronger Peripheries: A Southern Coalition, au plăcerea de a anunța rezultatele apelului deschis \’Dreptul la viitor\’. Lansat în aprilie 2022, apelul a fost dedicat artiștilor care locuiesc în România, din domeniul artelor spectacolului care lucrează în teatru sau în forme hibride, transdisciplinare în jurul teatrului. Artista/ul selectat/ă va lucra în tandem cu Centrul Cultural Clujean și Reactor (Cluj, România), Pogon (Zagreb, Croația) și L\’arboreto (Mondaino, Italia) pentru realizarea unei noi creații sub tema \’Dreptul la viitor\’.

Catinca Drăgănescu este artista selectată pentru a beneficia de rezidențe internaționale și de sprijin în cadrul colaborării internaționale, care va rezulta într-o coproducție în 2023.

Catinca Drăgănescu (n. 1984) este o regizoare de teatru, dramaturg și cercetătoare emergentă din România. Studiile ei includ o formare în publicitate și PR, precum și o licență și un master în regie de teatru (2012) și un doctorat în studii teatrale (2019). Din 2020 lucrează ca cercetătoare la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, concentrându-se pe design social, inovare pentru schimbare socială, descreștere și cercetare aplicată.

Activitatea sa artistică este foarte legată de scena teatrală independentă din România și, din 2020, este directorul general al unui ONG cultural numit Idea77 și inițiatoarea Independent Exterior – o interfață românească de teatru și dans independent menită să construiască o punte între creatorii locali și scena teatrală internațională. 

Coproducătorii au apreciat robustețea și maturitatea muncii Catincăi Drăgănescu, calitatea artistică a proiectelor sale anterioare, precum și o explorare solidă a practicilor participative și interesul pentru legătura cu contextele locale. Interesul și angajamentul ei pentru procesele bazate pe cercetare, precum și coerența în temele pe care le abordează au fost, de asemenea, considerate potrivite cu contextul proiectului.

Împreună cu Catinca Drăgănescu, patru artiști au fost selectați pentru a participa la atelierul tandem pe tema \”Dreptul la viitor\”, care va fi organizat la Cluj-Napoca în perioada 4-7 octombrie 2022:

Robert Bălan (n. 1978) își împarte lucrările în două categorii principale: spectacole autobiografice (în care este prezentă și ficțiunea) și spectacole de teatru axate pe \”viața privată\” și pe modul în care o influențează socialul. A cofondat organizația Art No More, în cadrul căreia lucrează cu o diversitate de artiști. Are, de asemenea, pregătire în jurnalism, lucrând ca jurnalist cultural timp de aproximativ 10 ani din cariera sa.

Alexandru Berceanu (n. 1978) desfășoară cercetări interdisciplinare prin intermediul practicii artistice la intersecția dintre mediile imersive și neuroștiință, căutând noi perspective narative de vindecare. Practica sa are ca punct central potențialul artei și jocului ca medii de dezvoltare emoțională și socială. Alexandru Berceanu dezvoltă jocuri și joc teatral, care oferă un mediu imersiv specific pentru dezvoltare și învățare naturală. Principalele sale metode de cercetare pe lângă cercetarea artistică provin din neuroștiințe, neuroestetică și psihologie experimentală.

Oana Hodade (n. 1985) este artistă, performer, autoare, lucrând predominant în teatru și artele performative. În practica sa, accentul principal este pus pe memorie, arhive și limbaj, ca mijloace de înțelegere și definire a comunităților, cercetarea ei se intersectându-se adesea cu antropologia și filozofia. Explorează fragilitatea, intimitatea, spațiul personal, urbanismul, ritualurile și rutinele vieții cotidiene, cu ajutorul performativității, a imaginii, a textului și a sunetului.

Mihai Păcurar (n. 1978) este un artist vizual. Munca sa se întinde pe mai multe medii interconectate. Absolvent al Universității Naționale de Arte din București ca scenograf, principalul său domeniu de activitate până în prezent este teatrul. A lucrat ca scenograf și artist video la peste 60 de producții, atât în spații independente, cât și de stat. Lucrările sale video au fost dezvoltate și în afara teatrului, iar lucrările sale de instalație constau, de asemenea, într-o serie de proiecte orientate spre obiect. După ce a încheiat un program de masterat de doi ani în regie de teatru, a început să lucreze cu propriul material, transformând de obicei instalația în spectacole de teatru sau invers.

Din cele 28 de aplicații primite în cadrul apelului, 14 artiști lucrează în București, 6 în Cluj-Napoca și 8 locuiesc sau lucrează în alte orașe din România. Selecția a fost realizată de către coproducătorii tandemului Dreptul la viitor (Centrul Cultural Clujean și Reactor – Cluj, Pogon – Zagreb, L\’arboreto – Mondaino) cu participarea partenerilor din proiectul Stronger Peripheries: A Southern Coalition.

Stronger Peripheries: A Southern Coalition este un proiect complex de colaborare internațională, care reunește 14 parteneri din 10 țări europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!