Stronger Peripheries: A Southern Coalition – colaborări internaționale în tandem

Proiectul european Stronger Peripheries: A Southern Coalition își propune să creeze un cadru de dialog, interacțiune și consolidare a capacităților organizaționale pentru cele 14 entități partenere, printr-o serie de rezidențe și co-producții internaționale denumite Tandem. Menite să abordeze teme relevante pentru peisajul cultural sud-european, tandemurile sunt mecanisme inovatoare de co-producție artistică și interacțiune cu publicul în cadrul cărora vor fi dezvoltate 12 proiecte artistice. 

În încercarea de a întări periferia sudică a Europei, mai ales din punctul de vedere al practicilor și politicilor culturale, Stronger Peripheries: A Southern Coalition propune explorarea a șase mari teme: “Work and Happiness”, “Connecting Dots”, “Daily Bread”, “Having a Voice”, “Bridging the gap” și “Right to the Future”. Fiecare dintre acestea abordează o serie de probleme socio-politice, propunând posibile soluții care să redea un sentiment de apropiere, de sprijin reciproc și incluziune în rândul statelor care nu beneficiază de egalitate de șanse la nivel european. 

Dreptul la viitor (Right to the Future) e tema centrală a tandemului coordonat de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu teatrul independent Reactor, alături de partenerii proiectului, POGON – Centrul pentru Cultură Independentă și Tineret din Zagreb, L’arboreto și Teatrul Dimora. Apelul îi invită pe creatorii de teatru care locuiesc și lucrează în România să descopere multiplele valențe ale acesteia prin interacțiunea directă cu membrii comunităților gazdă din Cluj-Napoca, Zagreb și Mondaino. 

Acest tip de colaborare le oferă artiștilor posibilitatea să lucreze într-un mediu artistic efervescent și dinamic, ramificându-și astfel rețeaua culturală și intrând în contact cu spații, comunități și publicuri noi în procesul dezvoltării unui proiect artistic. Producția va fi prezentată în România și în străinătate, și inclusă în repertoriul teatrului independent Reactor.

Calendar

Pentru a intra în procesul de selecție, artiștii interesați de acest tip de oportunitate pot să aplice pentru rezidențele din cadrul Tandem 6 | Right to the Future până în 18 mai 2022, ora 19:00. La finalul acestei etape, cinci semifinaliști vor fi invitați să participe la un workshop internațional, organizat între 4 și 7 octombrie 2022 în Cluj-Napoca, în care vor avea posibilitatea să interacționeze cu partenerii proiectului, să își prezinte portofoliul în fața unui public internațional și să formeze legături pentru posibile colaborări viitoare. 

Artistul finalist va beneficia, în cadrul proiectului, de două rezidențe de cercetare, în perioada octombrie-noiembrie 2022, în Cluj-Napoca și Zagreb, precum și de două rezidențe de creație, în februarie-martie 2023, găzduite L’arboreto (Mondaino, Italia), respectiv Reactor (Cluj-Napoca, România). Acestea au scopul de conecta artistul selectat cu membrii comunităților din orașele gazdă, precum și de a pune la dispoziție resurse care vin în sprijinul procesului de creație. La finalul rezidențelor, în aprilie 2023, proiectul dezvoltat va fi prezentat publicului pentru prima oară, pe scena Reactor. 

Toate detaliile despre proiect, precum și regulamentul pot fi consultate pe www.strongerperipheries.eu

Co-producători 

Reactor de creație și experiment este un teatru independent fondat în 2014, care se concentrează pe dramaturgie contemporane, experiment artistic și teme sociale. Produce spectacole de teatru pornind de la idei originale, strâns legate de contextele sociale actuale, pe care le dezvoltă printr-o varietate de procese creative. De asemenea, încurajează dezvoltarea artistică constantă prin organizarea de ateliere pentru profesioniștii în teatru, precum și pentru publicul larg și prin oferirea de rezidențe pentru artiști în curs de dezvoltare. 

POGON – Centrul pentru Cultură Independentă și Tineret din Zagreb a fost fondat în 2008 și este administrat de Alliance Operation City și Primăria Zagreb. Misiunea sa este de a sprijini organizațiile și artiștii independenți locali prin programe și activități dedicate, de a susține interesele acestora la nivel local și european și de a facilita implicarea lor în inițiative și proiecte de cooperarea culturală internațională.

Creată în 1998, L’arboreto este o organizație culturală recunoscută la nivel local și internațional pentru calitatea activităților sale. Scopul L’arboreto este de a spori cultura teatrului și a artelor spectacolului prin două activități principale: formare și rezidențe creative. Teatrul Dimora, fondat în 2004, și cele două pensiuni construite în Mondaino, fac din L\’arboreto o structură unică în Italia, potrivită pentru cercetarea și producerea de noi lucrări artistice contemporane. 

Stronger Peripheries: A Southern Coalition este un proiect complex de colaborare internațională, care reunește 14 parteneri din 10 țări europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!