Centrul Cultural Clujean propune proaspetelor mămici care se confruntă cu stări de neliniște continuă, supărare, tristeţe, deprimare sau deznădejde să participe într-un proiect pilot în care să explorăm împreună beneficiile muzicii asupra sănătăţii emoţionale și mintale.
Atelierele de grup se vor derula în persoană, în Cluj-Napoca. În cadrul acestora, 8 – 12 mame vor participa, împreună cu bebelușii lor, la 10 sesiuni săptămânale de câte 60 de minute fiecare. Participarea la ateliere nu este condiţionată de experienţă în domeniul muzical sau aptitudini muzicale.
Proiectul se adresează mamelor care:
– Au vârsta peste 18 ani și participă împreună cu bebelușii lor de maxim 10 luni;
– Au disponibilitatea de a participa la toate cele 10 ateliere, în perioada prevăzută;
– Au deschiderea să parcurgă cu noi toţi pașii necesari cercetării care urmează să fie efectuate în cadrul proiectului, completând chestionarele prezentate în momentele cheie ale desfășurării atelierelor și participând la o activitate de tip focus grup la încheierea acestora;
– Au simptome de depresie și anxietate: trec prin stări emoţionale greu de explicat, sentimente de confuzie, incertitudine, înspăimântare, epuizare.
Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, până în 29 mai 2022. Numărul locurilor este limitat.
Vor fi organizate două serii de ateliere, unul în limba română, care va avea loc în perioada 6 iunie- 8 august, și unul în limba maghiară, în perioada 13 iunie – 16 august. Fiecare serie va include 10 sesiuni. Participarea se poate face la sesiunile în română sau maghiară, în funcție de opțiunea exprimată în momentul înscrierii.
Persoanele înscrise vor fi invitate să participe în program în baza unei scurte evaluări a stării lor emoţionale, prin formularul de înscriere. Informaţiile împărtășite cu noi la înscriere și în timpul cercetării vor fi tratate confidenţial.
În formularul de înscriere și anexele acordului de participare vor exista toate detaliile necesare despre datele pe care le vom colecta în scopul derulării cercetării și pentru a putea comunica participantelor informații relevante despre proiect. Acestea vor fi utilizate în mod anonim și confidențial doar în scopul acestei cercetări.
Atelierele în limba română vor fi facilitate de Alexandra Făgărășan, pianistă și profesoară de muzică. Alexandra desfăşoară o activitate susţinută cu elevii de canto, iar în prezent scrie o lucrare despre cum pot fi mai bine ghidaţi adolescenții care se confruntă cu probleme de anxietate atunci când cântă în fața unui public. Ea însăși o fostă coristă, Alexandra a coordonat și un program de cântece cu copiii dintr-un centru de plasament. Când participă la organizarea de evenimente culturale, ea vine cu o abordare veselă, riguroasă și experimentată.
Atelierele în limba maghiară sunt conduse de Johanna Bertóti, cântăreață și compozitoare, care a susținut peste 150 de spectacole în peste 10 ani de activitate, având în prezent în repertoriu patru spectacole pentru copii și două programe pentru adolescenți și adulți. Dramaturg, traducător și poet, ea scrie versuri și cântece și are rolul de regizor muzical pentru spectacole adresate copiilor. În munca ei, Johanna pune mare accent pe experiențele interactive și crede că puterea eliberatoare a muzicii este o oportunitate de neînlocuit.
Pentru întrebări și informaţii suplimentare ne puteţi contacta la numărul de telefon +40 752073058 sau prin email: hanna@cccluj.ro.
Proiectul pilot organizat de Centrul Cultural Clujean este inițiat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS Europa) și Fondul Nordic pentru Cultură, care explorează strategii eficiente și durabile pentru integrarea artei și culturii în sectorul mai larg al serviciilor de sănătate. Acesta este implementat în România la Cluj-Napoca și este derulat în cadrul proiectului CultureForHealth, co-finanțat de Comisia Europeană și realizat în parteneriat de: Culture Action Europe, Trans Europe Halles, Central Denmark Region, The Northern Dimension Partnership for Culture, Centrul Cultural Clujean și Društvo Asoc.