O nouă cooperare europeană majoră se concentrează pe potențialul artei și culturii în promovarea sănătății

CultureForHealth este titlul unui proiect european nou, de anvergură, finanțat de Comisia Europeană. Până în 2023, cercetătorii și actorii din domeniul cultural, social și de sănătate din întreaga Europă vor dezvolta tema „Cultura în promovarea sănătății”. Cei interesați de domeniu pot contribui acum prin noua platformă digitală europeană: www.cultureforhealth.eu

„Care este rolul culturii în îmbunătățirea sănătății și bunăstării? Cum putem crea schimbare prin cultură, impactând elaborarea politicilor europene, naționale, regionale sau locale?” Proiectul CultureForHealth își propune să răspundă la aceste întrebări.

Contribuția culturii la o mai bună calitate a vieții a fost dintotdeauna recunoscută, însă în ultimii ani accentul s-a pus din ce în ce mai mult asupra modului în care contactul cu arta și cultura poate nu doar să crească parametrii calității vieții, ci și să ofere un efect pozitiv semnificativ asupra unei game largi de afecțiuni medicale. Raport de sinteză nr. 67 – Health Evidence Network

Nils Fietje, Ofițer Tehnic la Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății: „În multe țări, guvernele aspiră adesea să lucreze multisectorial, pentru a crește eficiența și a îmbunătăți rezultatele. Activitățile ce țin de domeniul artei și sănătății reprezintă o oportunitate reală pentru două sectoare foarte diferite de a lucra împreună la proiecte viabile care au beneficii semnificative pentru ambele părți.”

Nils Fietje, WHO Regional Office for Europe, Technical Officer © Niels Åge Skovbo

Nils Fitje face parte din consiliul consultativ al proiectului. OMS a contribuit la plasarea pe harta lumii a culturii ca agent de promovare a sănătății, cu un raport revoluționar în domeniu, publicat în 2019.

Un parteneriat european extins – privind rolul culturii în sănătate

CultureForHealth este un proiect co-finanțat de Comisia Europeană, cu parteneri din toată Europa: Culture Action Europe, Trans Europe Halles, Regiunea Danemarca Centrală, The Northern Dimension Partnership on Culture, Centrul Cultural Clujean și Društvo Asociacija. Proiectul va dura 18 luni și se va încheia în mai 2023.

În această perioadă, proiectul va găzdui trei excursii de studiu care vizează colaborarea transsectorială și dezvoltarea politicilor la intersecția dintre sectorul cultural și cel al sănătății, creând o colaborare transsectorială semnificativă și susținută între sectoarele cultură și sănătate prin reunirea profesioniștilor din ambele domenii.

Primul eveniment a avut loc în Aarhus (Danemarca) – un oraș cultural, istoric și totodată modern, și a reunit practicieni, cercetători și factori de decizie din 15 țări europene. Acest eveniment, precum și viitoarele ateliere de lucru din Italia și România vor avea ca rezultat recomandări de politici pentru Comisia Europeană.

Noua casă europeană a culturii în sprijinul sănătății

O parte din activitățile proiectului sunt crearea unei baze de date extinse și generatoare de inspirație, care să cuprindă proiecte și programe de artă și cultură pentru sănătate și bunăstare. Site-ul web va include respectivul „catalog inspirațional” sub forma unei baze de date care va aduna cunoștințe despre domeniu și va consolida progresul în această direcție, în beneficiul întregii Europe.

În prezent, CultureForHealth caută colaboratori care să contribuie la cartografierea proiectului pe cultureforhealth.eu.

Cercetătorii din cadrul proiectului vor derula o cercetare extinsă pe tema artei și culturii pentru sănătate și bunăstare, precum și o cartografiere masivă a proiectelor și politicilor existente în domeniul artei și sănătății. Dacă lucrați în acest domeniu transsectorial sau dacă aveți cunoștință despre un proiect care se concentrează pe artă și sănătate, puteți adăuga proiectul sau programul dvs. la baza de date cultureforhealth.eu, care va deveni noua platformă europeană a informațiilor despre acțiuni intersectoriale privind cultura, sănătatea și bunăstarea.

O vizită într-o zonă-pionier din Europa

În perioada 16-18 martie a acestui an, 45 de cercetători, politicieni, actori culturali și din domeniul sănătății din 15 țări europene s-au întâlnit la Aarhus, Danemarca, pentru a cunoaște una dintre cele mai active regiuni ale Europei în domeniul culturii pentru sănătate și bunăstare.

Oaspeții au experimentat noi servicii de sănătate și proiecte de cercetare, inclusiv muzică live în unitățile de terapie intensivă, grupuri de lectură pentru viitorii părinți la Spitalul Universitar Aarhus și vizite organizate pentru persoanele cu demență la muzeul în aer liber din Orașul Vechi.

Recomandări de politici pentru colaborarea intersectorială

În cadrul vizitei a avut loc și o masă rotundă hibridă pe tema „Cultură și sănătate: tratament și management”. Scopul principal al discuției a fost de a crește gradul de conștientizare și înțelegere a intervențiilor culturale și a celor legate de sănătate, precum și de a evidenția necesitatea unor politici care să susțină aceste practici. Rezultatele discuției și, de asemenea, viitoarele ateliere de lucru vor avea ca rezultat recomandări de politici pentru Comisia Europeană.

Monica Urian, ofițer de politici din cadrul Comisiei Europene, Directoratul General pentru Educație și Cultură, a participat la masa rotundă pe tema Artă și cultură pentru sănătate și bunăstare:

„Arta și cultura au fost esențiale pentru sănătate și bunăstare încă din zorii omenirii. Atât accesul la cultură, cât și accesul la asistență medicală sunt drepturi ale omului și trebuie să fie mai conectate. Cele mai recente traume colective – criza covid 19 și războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei – arată rolul pe care artele și cultura îl pot juca în atenuarea suferinței umane, în crearea și menținerea comunităților, în oferirea unui chip mai uman sistemului de sănătate. Este responsabilitatea noastră, ca europeni, ca profesioniști din domeniul culturii și sănătății, ca ființe umane, să facem tot ce putem pentru a ajuta societățile noastre să se vindece. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană și Parlamentul European susțin proiectul CultureForHealth”, (Monica Urian)

Monica Urian, Policy Officer, European Commission, Directorate General Education and Culture © Niels Åge Skovbo

Despre CultureForHealth

CultureForHealth este un proiect co-finanțat de Comisia Europeană și parteneri din întreaga Europă: Culture Action Europe, Trans Europe Halles, Regiunea Danemarca Centrală, The Northern Dimension Partnership on Culture, Centrul Cultural Clujean și Društvo Asociacija.

CultureForHealth reunește cercetătorii, practicienii și factorii de decizie din domeniul politicilor publice cu scopul de a genera cunoștințe, demersuri de cercetare și studii de specialitate într-un cadru de cooperare intersectorială și politici care sporesc bunăstarea prin cultură. Inițiativa va institui, de asemenea, șase proiecte pilot în Danemarca, Italia, România, Slovacia și Slovenia, care vizează „managementul și tratamentul” bolilor, precum și „prevenirea și promovarea”, pentru diferite etape de viață și grupe de vârstă.

Citiți mai multe și contribuiți la cartografiere aici: www.cultureforhealth.eu

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!