Am lansat Fondul Cultural al Orașelor – termen limită pentru propuneri: 25 februarie 2022

Rețeaua de orașe Culture Next a lansat ediția pilot a Fondului Cultural al Orașelor, un mecanism alternativ de finanțare dedicat cooperării culturale în Europa. 10 orașe europene contribuie financiar la crearea Fondului și lansează un apel deschis pentru artiștii europeni interesați de a lucra împreună pentru a-și împărtăși Viziunile pentru Cultură într-un Viitor Sustenabil.

„Fondul Cultural al Orașelor este o soluție de tip bottom-up gândită să fie complementară modului curent de finanțare a culturii în Europa. Împreună cu partenerii noștri din 10 orașe europene, testăm noi modalități de colaborare între artiștii noștri, între orașele noastre, între țările noastre”, declară Ștefan Teișanu, director executiv al Centrului Cultural Clujean și secretar general al rețelei Culture Next.

Ediția pilot a Fondului Orașelor își propune să selecteze 7 artiști europeni care să lucreze individual sau împreună la proiecte artistice pe tema rolului pe care cultura ar trebui să îl joace în noua realitate europeană. Cei 7 vor beneficia de ocazii pentru a-și discuta viziunile și a decide colaborări, proiectele artistice finale urmând a fi găzduite și promovate în toate orașele membre ale rețelei Culture Next: 26 de orașe din 17 țări ale Uniunii Europene și Regatului Unit.

Sumarul Fondului:

  • 7 artiști europeni sunt finanțați cu câte 2.000 de euro;
  • Termen limită pentru înscrieri: 25 februarie 2022;
  • Principalul criteriu de selecție: calitatea viziunilor artiștilor pe tema apelului (eseu de 2000 de caracter);
  • Perioada de implementare a proiectelor artistice: iunie – noiembrie 2022; Promovarea proiectelor artistice se face în 17 țări reprezentate de orașele membre ale rețelei Culture Next.

Cele 10 orașe co-fondatoare ale Fondului Orașelor sunt Aveiro (PT), Braga (PT), Belfast (IE), Cluj-Napoca (RO), Elefsina (GR), Faro (PT), Leeuwarden (NL), LEEDS (UK), Leuven (BE) și Oulu (FI). Toate detaliile despre Fondul Cultural al Orașelor se găsesc la www.culturenext.eu/cities-fund.

Fondul Cultural al Orașelor a fost lansat în 26 noiembrie 2021 în Faro, Portugalia, cu ocazia celei de a șaptea întâlniri a rețelei Culture Next. Tema întâlnirii a fost „Cultură și sustenabilitate”, iar invitata specială a fost Jyoti Hosagrahar, Director Adjunct al World Heritage Centre din cadrul UNESCO. În aceeași întâlnire Culture Next a lansat și Arhiva ECoC, o bază de date extinsă conținând circa 300 de documente legate de proiectul Capitalelor Europene ale Culturii: dosare de candidatură, rapoarte de monitorizare, studii de evaluare a impactului programelor. Arhiva este disponibilă pe www.culturenext.eu.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!