Re-imagining work: abordarea provocărilor din piața muncii prin proiectul Cluj Future of Work

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.0.2\”][et_pb_row _builder_version=\”4.0.2\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.0.2\”][et_pb_code _builder_version=\”4.0.2\”]

Cluj Future of Work este un proiect care explorează diferitele modalități și sisteme prin care orașul Cluj-Napoca ar putea face față provocărilor care vor apărea în viitor pe piața muncii. Astfel, sub cupola Cluj Future Of Work au fost inițiate programe menite să abordeze problema viitorului muncii din diferite perspective:

  • Bursele de Inovare Cluj
  • re:form – program experimental de regândire a muncii în cultură
  • Culturepreneurs
  • Work Upside Down
  • Atelierele Future Scenarios

Această abordare multilaterală permite o intervenție cu scop simulator, activitățile artistice precum Work Upside Down sau Future Scenarios Workshops fiind instrumente care pot facilita experimentarea unor viitoruri posibile, dar și cu scop practic, întrucât programe precum Bursele de Inovare Cluj, Culturepreneurs sau re:form oferă know-how-ul necesar pentru întâmpinarea schimbărilor cu care se va confrunta mediul de lucru în anii următori.

Bursele de Inovare Cluj

Bursele de Inovare Cluj susțin în 2021 aprofundarea posibilităților de colaborare dintre mediul public și privat în contexte incerte. Programul se adresează persoanelor fizice sau juridice din România care activează în sectorul public, privat, mediul academic sau societatea civilă.

Pornind de la situația declanșată de răspândirea virusului COVID-19, de la soluțiile găsite pe termen scurt la nivel național și local și extinderea acestor soluții pe termen mediu, Bursele de Inovare Cluj le oferă potențialilor inovatori un cadru în care pot să dezvolte un plan de intervenție strategică, să detecteze schimbări de comportament și noi forme de colaborare și utilizare a resurselor care ar putea să creeze un soi de stabilitate între diferitele medii și domenii de activitate.

re:form – program experimental de gândire a muncii în cultură

re:form este un program de facilitare și microfinanțare pentru regândirea practicilor de muncă în cultură. Acesta susține, prin sprijin financiar și consultanță specializată, organizații culturale care doresc să dezvolte și să implementeze soluții experimentale la provocările muncii în sectorul cultural.

În cadrul programului, cinci organizații clujene au posibilitatea să implementeze strategii care pot aduce îmbunătățiri în dinamica lor internă și le pot ajuta să găsească soluții de consolidare și restructurare a echipei astfel încât să se adapteze atât noilor modalități de lucru impuse odată cu pandemia, cât și altor provocări cu care se confruntă sectorul cultural independent din România.

Programul se află în plină desfășurare, iar etapa de implementare se încheie în septembrie 2021.

Culturepreneurs

În cadrul acestei ediții Culturepreneurs, desfășurată în contextul Cluj Future of Work, antreprenori din industriile culturale și creative primesc sprijin și consultanță pentru a-și putea dezvolta propria afacere sau propriul proiect, dar și pentru a accesa și adopta noi tehnologii în procesele creative.

Peste 60 de participanți au acces la laboratoare de lucru și module de învățare susținute de specialiști în diferite domenii, urmând ca, la finalul acestei etape, cinci dintre proiecte să primească sprijin financiar pentru implementare și promovare la nivel internațional.

Programul a fost lansat în aprilie 2020 și se adresează antreprenorilor debutanți sau avansați din sectoarele culturale și creative, cu deschidere către tehnologie și antreprenoriat, interesați să dezvolte proiecte sustenabile.

Work Upside Down

Work Upside Down caută să creeze punți între prezentul trăit și viitorul imaginat al muncii. În urma apelului lansat în martie 2021, 12 lucrări artistice au fost selectate pentru a fi create și expuse apoi în cadrul expoziției cu același nume, în toamna anului 2021. Conceptul, dezvoltat și curatoriat de asociația austriacă Time’s Up, își propune să ofere publicului larg posibilitatea de a experimenta prin artă felul în care mediul nostru de lucru s-ar putea schimba în anii următori.

Cele 12 proiecte își vor purta vizitatorii prin 12 scenarii ale viitorului, materializate cu ajutorul diferitelor mijloace artistice imersive: instalații, momente performative sau ansambluri audiovizuale.

Atelierele Future Scenarios

Pentru înțelegerea provocărilor muncii în viitor, vor fi organizate trei ateliere de prognozare dedicate celor trei scenarii ale proiectului: munca informală, industriile culturale și creative și munca 4.0. În cadrul acestora, specialiști din domenii conexe vor avea acces la informații și procese care îi vor ajuta să identifice tendințele, să descrie contextul de muncă în viitor în sectorul studiat și să conceapă și redacteze scenarii ale viitorului.

Prima serie de ateliere s-a desfășurat în 2019, iar o nouă serie urmează să se desfășoare în anul 2021, informațiile fiind comunicate din timp pe site-ul Diviziei de Inovare Urbană.

Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca, și co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul Urban Innovative Actions.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!