Expoziția „Cunoaște rOmul”, un demers de conştientizare publică cu privire la istoria, cultura și identitatea romă

Expoziția prezintă istoria romilor într-un mod care îmbină evenimentele și deciziile politice cu destinele reale ale oamenilor, alternând interesul pentru personalitățile rome marcante, cu evenimentele și forțele impersonale, de multe ori dramatice, prin care a trecut comunitatea romă din Europa.

Se cunosc încă prea puține lucruri despre cultura, istoria și identitatea poporului rom. Secolele de sclavie, persecuție și discriminare, ce au culminat cu Holocaustul rom (Porajmos), nu sunt prezente în manualele de istorie. Astfel, stereotipurile și discriminarea împotriva romilor sunt adânc înrădăcinate în mentalul colectiv, iar majoritatea comunităților de romi trăiesc încă în marginalizare.

În cadrul expoziției sunt prezentate personalități rome notabile, care au îmbogățit patrimoniul cultural universal, și o serie de evenimente centrale, și de multe ori tragice, care au avut o contribuție majoră la starea severă de precaritate în care se află etnia romă.

Curatorul expoziției este Alex Fechete, activist pentru drepturile omului, implicat în numeroase proiecte și inițiative dedicate comunității rome. Este curatorul Zilelor Culturii Rome din Cluj-Napoca, lucrează ca facilitator comunitar în cadrul proiectului Pata-Cluj și, nu în ultimul rând, este sportiv de performanță în cadrul clubului Tengu.

Expoziția „Cunoaște rOmul” este realizată de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Jivipen, care promovează cultura romă și susține expresiile artistice contemporane despre viața romilor. Proiectul folosește cultura pentru a aborda subiecte precum istoria romilor și inegalitățile persistente și facilitează noi conexiuni între comunitățile de romi și non-romi.

Expoziția poate fi văzută pe Bulevardul Eroilor nr.51, în zona cinematografului Victoria, până în 11 decembrie, urmând ca în perioada următoare expoziția să poată fi vizitată și virtual pe site-ul Centrului.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!