Cum contribuie arta la depășirea perioadelor de burnout? Un proiect pilot de prescripții culturale

Prescripțiile culturale sunt un model de intervenție bazat pe tehnici din domeniul artei prin care persoanele care se confruntă cu diferite afecțiuni sunt sprijinite să înțeleagă și să-și gestioneze stările. Diferite modele de prescripții culturale au fost testate cu succes în alte țări, cum ar fi Marea Britanie și țările nordice.

În această toamnă, Centrul Cultural Clujean, prin proiectul european Art & Well-being, organizează o versiune pilot a prescripțiilor culturale, sub forma unor ateliere creative adresate persoanelor cu simptome de burnout. Constând în exerciții bazate pe diferite tehnici artistice, atelierele propuse contribuie la dezvoltarea imaginației și a inteligenței emoționale, stimulează abilitatea de exprimare, reduc anxietatea și cultivă stima de sine, cu scopul final de a ajuta participanții să-și gestioneze stările de burnout.

Designul atelierelor creative care constituie prescripțiile culturale a fost realizat de o echipă de experți și cercetători în domeniul artei și al sănătății, pe baza rezultatelor studiilor de specialitate. Atelierele vor fi facilitate de artiști din echipa Create.Act.Enjoy, asociație cunoscută pentru programul de Terapie prin artă, desfășurat în spitale și alte instituții din țară.

Persoanele care se înregistrează și sunt acceptate la atelierele creative pentru gestionarea burnout-ului vor avea șansa de a participa la șapte sesiuni, care le vor permite să vorbească despre burnout și să comunice cu ceilalți despre cum se simt, dar și să-și însușească diverse instrumente creative din domeniile teatru, improvizație, film, fotografie sau muzică pentru a-și cultiva starea de bine.

Sesiunile vor avea loc în perioada 5 octombrie – 16 noiembrie și vor fi oferite în limba română.

Calendar

  • 5 octombrie 19:00 – 21:00 – Sesiune introductivă
  • 12 octombrie 19:00 – 21:00 – Ai încredere în alții și ascultă-ți emoțiile
  • 19 octombrie 19:00 – 21:00 – Identificarea surselor de stres și observarea comportamentelor în situații de stres
  • 26 octombrie 19:00 – 21:00 – Înlocuirea stresului cu relaxare
  • 2 noiembrie, 19:00 – 21:00 – Tratarea stresului prin muzică
  • 9 noiembrie 19:00 – 21:00 – Tratarea stresului prin fotografie
  • 16 noiembrie 19:00 – 21:00 – Educație și prevenție

Având în vedere că inițiativa prescripțiilor culturale se află într-o fază pilot, fazele de cercetare și evaluare joacă un rol cheie în întregul proces.

Participarea este gratuită, iar cei 12 participanți care vor fi selectați sunt invitați să facă parte din cercetările efectuate în cadrul acestui proiect pilot.

Criterii de selecție pentru participanți

  • Programul este adresat persoanelor cu vârsta peste 18 ani
  • Pentru a participa la program este necesară disponibilitatea de a participa la toate cele șapte sesiuni
  • Persoanele să manifeste simptome ale burnout-ului identificate prin completarea unui scurt test de burnout din formularul de înscriere
  • Persoanele să fie deschise și să accepte participarea la cercetările derulate în cadrul programului.

* Pentru a înțelege și evalua efectele participării asupra stării lor de bine, participanții vor fi rugați să completeze două chestionare, înainte și după finalizarea atelierelor și să ia parte la un focus group. Informațiile vor fi colectate și prelucrate în mod confidențial și vor fi utilizate în mod exclusiv pentru cercetare.

Termen limită de înscriere  – 1 octombrie 2020

Termen de comunicare a participanților selectați – 3 octombrie 2020

Prescripțiile culturale sunt implementate de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Spațiu Interior, prin Art & Well-being, o inițiativă care explorează relația dintre participarea culturală și sănătatea fizică, emoțională și mentală. Proiectul Art & Well-being este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre proiect: https://art-wellbeing.eu/

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!