Rețeaua Culture Next dezvoltă un fond comun al orașelor și un ghid de dezvoltare locală bazată pe cultură

În perioada 25 – 29 septembrie a avut loc a cincea întâlnire a Culture Next, rețeaua orașelor preocupate de dezvoltare locală bazată pe cultură.

Întâlnirea s-a desfășurat în Klaipeda, Plunge și Neringa, orașele lituaniene membre ale rețelei, și a cuprins întâlniri cu operatori culturali și reprezentanți ai administrației locale, sesiuni de schimb și colaborare între orașele membre, precum și ateliere de dezvoltare de mecanisme și instrumente pentru încurajarea colaborării în domeniul culturii.

„Rețeaua Culture Next crește, cu fiecare întâlnire, ca numere și acțiune. Întâlnirea din Lituania a primit noi membri în rețea, dar a pus și bazele primelor acțiuni concrete pe care rețeaua își asumă să le dezvolte. Suntem foarte bucuroși să vedem că orașele din rețea au o voce comună care pune cultura pe agenda locală și că suntem pregătiți să ducem această abordare la scară mai largă, la nivel European.” spune Corina Bucea managerul proiectului Culture Next din cadrul Centrului Cultural Clujean.

Invitatul special al evenimentului a fost Jordi Pardo, manager cultural specializat în intervenții urbane și managementul patrimoniului, fost membru al juriul de experți ai proiectului Capitală Europeană a Culturii. În intervenția sa, care a fost deschisă publicului local din Klaipeda, Jordi Pardo a vorbit despre cultură ca agent al schimbării și factor generator de bunăstare, atractivitate și competitivitate pentru orașe.

Rezultatele întâlnirii din Lituania

Reprezentanții orașelor membre au decis crearea unui fond al orașelor și a unui ghid de dezvoltare locală prin cultură, precum și extinderea rețelei în următoarele șase luni.

Fondul Culture Next va fi un mecanism de finanțare inovator, prin care orașele membre ale rețelei pun laolaltă resurse pentru a sprijni proiecte culturale și artistice care adresează cultura ca factor transformator în orașele europene.

Ghidul de dezvoltare locală centrată pe cultură va aduna practicile și criteriile esențiale pentru certificarea capacității orașelor europene de a gândi politici de dezvoltare locală prin cultură. Primele orașe care vor adera la acest ghid sunt orașele membre ale rețelei Culture Next.

Următoarea întâlnire a Rețelei va avea loc în martie 2020 în Oulu, oraș finlandez candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2026. Până atunci rețeaua Culture Next își va deschide porțile pentru câteva noi orașe membre.

La întâlnirea din Lituania au participat 25 de reprezentanți ai orașelor Aveiro și Faro (Portugalia), Belfast (Irlanda de Nord), Cluj-Napoca (România), Debrecen (Ungaria), Dublin (Irlanda), Kaunas, Klaipeda, Neringa și Plunge (Lituania), Oulu și Savonlinna (Finlanda). Alte orașe membre ale rețelei Culture Next sunt Braga (Portugalia), Eleusis (Grecia, Capitală Europeană a Culturii 2021), Gdansk (Polonia), Nurnberg (Germania) și Leeds (UK).

Despre Culture Next

Culture Next este o rețea fondată în 2017 de către zece orașe europene foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Misiunea rețelei este de a sprijini orașele în dezvoltarea și implementarea de politici și programe de dezvoltare locală bazată pe cultură.

Rețeaua este deschisă pentru orice oraș fost sau actual candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii care își propune, dincolo de rezultatul competiții, să dezvolte programe și politici de dezvoltare locală bazată pe cultură.

Secretariatul rețelei este găzduit la Cluj-Napoca, de către Centrul Cultural Clujean. Centrul este o organizație de cultură și dezvoltare urbană. Inițiat pentru a pregăti candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, Centrul Cultural Clujean implementează un program de anvergură care adresează provocări strategice ale societății. Centrul are 95 de membri: organizații și instituții culturale locale, universități, cluburi de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională.

Mai multe detalii pe www.culturenext.eu

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!