Premiul special oferit de ClujLife și Clever pentru inițiativele de îmbunătățire a mobilității urbane din Cluj

[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text _builder_version=\”3.18.9\”]

Sâmbătă, în cadrul ClujLife Community Conference, inițiativa Pactul de Mobilitate a fost premiată pentru activitățile realizate în vederea îmbunătățirii mobilității urbane din Cluj. Premiul special, oferit de Clever și ClujLife, recunoaște dăruirea și eforturile echipei de coordonatori și colaboratori ai proiectului Divizia de Inovare Urbană.

Preocuparea pentru mobilitatea urbană din Cluj este o direcție asumată prin Divizia de Inovare Urbană. Prin acest proiect se urmărește diminuarea timpului petrecut de către clujeni în trafic, astfel încât naveta zilnică sa fie mai eficientă, sigură și plăcută pentru fiecare dintre clujeni și pentru mediul înconjurător. Pentru aceasta, Centrul Cultural Clujean și oamenii din comunitate au derulat o serie de proiecte temporare, în diferite zone ale Clujului, care au ajutat la conturarea unor acțiuni viitoare pentru îmbunătățirea mobilității urbane.

Inițiative de îmbunătățire a mobilității urbane din Cluj derulate de Centrul Cultural Clujean:

  • Verde pe Canalul Morii. Echipa Verde pe Canalul Morii a documentat o serie de priorități și idei despre cum și-ar dori vecinii  să utilizeze zona parcului Farmec-Canalul Morii, din cartierul Mărăști. În urma acestei cercetări și pe baza ideilor de proiectare venite din partea studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism au fost construite temporar două intervenții: un pod mai accesibil decât cel existent, care să permită traversarea pârâului Canalul Morii spre Parcul Farmec cu cărucioare, biciclete, skateboard-uri și un spațiu pentru joacă cu bănci, mese și flori. Grupul de inițiativă a cuprins concluziile desprinse din intervenție într-un raport pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
  • Pârâul nostru de la „La Terenuri”. Echipa proiectului a documentat o serie de obiceiuri și idei despre cum și-ar dori vecinii să utilizeze zonele din cartierul Mănăștur. În urma acestei cercetări și a ideilor venite din partea studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism au fost construite temporar două intervenții principale: un pod din lemn cu scări de acces peste albia pârâului și gradene amplasate lângă cărarea bătătorită existentă, precum și un loc de întâlnire, socializare și staționare în vecinătatea locurilor de joacă pentru copii. Raportul rezultat în urma acestui proiect a avut rol de consultare și evaluare pentru ofertele primite la licitațiile publice ce au ca obiect masterplanul de amenajare a bazei sportive și de agrement „La Terenuri”.
  • Street Food pe Molnar Piuariu. Strada Molnar Piuariu a fost închisă accesului auto și s-a organizat Street Food pe Molnar Piuariu. Partenerii noștri din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism au dezvoltat un chestionar vizual care a fost aplicat trecătorilor în timpul evenimentului. Vecinii au optat pentru pietonalizarea străzii și amenajarea unor locuri de petrecere a timpului liber. Lecțiile învățate din această intervenție temporară au fost apoi integrate în caietul de sarcini pentru tema de proiectare a străzii elaborat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
  • Pactul de Mobilitate, un studiu care și-a propus să afle cum actualele condiții de trafic ne influențează decizia pentru un anumit mijloc de transport. Am căutat să înțelegem cauzele din spatele congestiei actuale din trafic și ce acțiuni viitoare ar putea fi implementate de către administrația locală, companii și universități. Rezultatele raportului „Pactul de Mobilitate” au fost prezentate la conferința Dialoguri Urbane de anul trecut, când a fost anunțată de către primarul Clujului, Emil Boc, și crearea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei.

Detalii despre proiecte: www.diviziadeinovare.ro 

Proiectele au fost realizate cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Parteneri: Banca Transilvania, URSUS, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, FSPAC – Facultatea de Științe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Universitatea Babeș-Bolyai), Facultatea de Geografie Cluj-Napoca (Universitatea Babeș-Bolyai), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Universitatea Babeș-Bolyai), Universitatea Tehnică Cluj Napoca, ARIES Transilvania, Evozon, NTT Data, Life Is Hard, Echipa Pârâul Nostru de la „La Terenuri”, Echipa Verde pe Canalul Morii.

Mulțumiri ClujLife și Clever pentru premiul special oferit și felicitări celorlalți participanți pentru inițiativele premiate în cadrul conferinței.

📷 KOMITI

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!