Start la proiectul nostru Arta în Joacă, proiectul de educaţie culturală, artistică și știinţifică adresat școlilor clujene

Luna aceasta am dat startul atelierelor care încurajează experienţele interactive de educaţie culturală și știinţifică pentru elevii din școlile clujene. Acestea sunt realizate împreună cu artiști clujeni și își propun să aducă tinerii mai aproape de experiențele artistice pentru a le activa resursele creative proprii.

Proiectul Arta în Joacă a debutat, în 11 octombrie, cu un atelier care s-a bucurat de mare succes. Copiii de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flora” au învățat de la artistul vizual Maria Brudașcă și actorul Lucian Rad, prin culoare și mișcare, ce resursă este creativitatea. Tema acestuia, inspirată din programul internațional Rivers of the World, dezvoltat de British Council, a fost râul ca resursă a orașului. Abordând această temă, cu sprijinul celor doi artiști, tinerii au desenat și s-au implicat în exerciții de improvizație.

În 15 octombrie, artiștii implicați în proiect au fost întâmpinați cu mare bucurie și de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” – cea de-a doua școală implicată în proiect. Cu siguranță, improvizația și teatrul au darul de a anima o clasă întreagă de adolescenți chiar și după o zi de școală.

Ne pregătim pentru alte două școli –  Liceul Teoretic „Eugen Pora” și Școala Gimnazială „Traian Dârjan\”, în care vor fi organizate atelierele creative. În ambele școli va fi abordată tema râului, iar artiștii care fac asta sunt, și de această dată, Maria Brudașcă și Lucian Rad.

Începând cu luna noiembrie, tot în cadrul acestui proiect, 5 școli vor găzdui, pe parcursul unui semestru, câte un artist în rezidenţă care lucrează împreună cu elevii, profesorii și comunitatea din jurul școlii la dezvoltarea unor proiecte artistice sau a unor acţiuni care să încurajeze inovarea în mediul de învăţare. Cei cinci artiști rezidenți în școli sunt:

  • Selma Dragoș (dramaturg) – Liceul Teoretic „Eugen Pora”
  • Mihai Iepure Gorski (artist vizual) – Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
  • Mihaela Rusu (artist vizual) – Școala Gimnazială „Traian Dârjan\”
  • Alexandra Caras (actriță) – Transylvania College
  • Hermina Csala (artist vizual) – Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flora”.

Proiectul Arta în Joacă își propune de asemenea să încurajeze și să sprijine participarea elevilor la programe artistice și culturale din agenda orașului. În acest scop, o primă oportunitate oferită tinerilor este invitația de a vizita, prin tururi ghidate cu specialiști, expoziția „Memoria ca Viziune”, organizată de Centrul Cultural Clujean.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!