Aveiro (Portugalia) a găzduit cea de-a treia întâlnire a Culture Next – rețeaua orașelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Reprezentanți ai 9 orașe din Portugalia, Lituania, România, Ungaria și Marea Britanie au participat la cea de-a treia întâlnire anuală a Culture Next, rețeaua orașelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC). Întâlnirea a fost găzduită de orașul Aveiro din Portugalia și a adus laolaltă reprezentanți din sectorul cultural și din administrațiile publice ale orașelor membre – printre care 3 orașe din Portugalia, țară care va găzdui titlul CEaC în 2027: Aveiro, Braga și Faro.

De la fondarea ei în 2017, au avut loc două întâlniri ale rețelei Culture Next – ambele în Cluj-Napoca, în septembrie 2017 și mai 2018. Întâlnirea de la Aveiro, care a avut loc în 1 și 2 octombrie 2018, a fost astfel prima găzduită de membrii rețelei.

Evenimentul a fost o oportunitate pentru participanți de a se întâlni cu profesioniști de la nivel local și de a vizita organizații, spații și inițiative din scena culturală din Aveiro și regiune: Muzeul din Aveiro, Teatro Aveirense, Orquestra Filarmonia das Beiras, VIC – Aveiro Arts House, complexul istoric al fabricii de porțelan Vista Alegre sau Creative Science Park, hub și centru de design al Universității din Aveiro.

Programul întâlnirii a inclus ateliere de lucru pentru membrii rețelei și experți invitați, discuții și sesiuni de planificare a activităților rețelei pentru următorii 2 ani.

În cadrul programului, o discuție publică pe tema Dezvoltarea culturală a orașelor – împărtășirea de bune practici a fost organizată la Teatrul Aveirense, care i-a avut invitați pe Mattjis Maussen (expert independent) și Ștefan Teișanu (director Centrul Cultural Clujean). La eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai scenei culturale, sectoarelor public și privat din Aveiro.

Ca urmare a întâlnirii, membrii rețelei au elaborat un plan al activității Culture Next pentru următorii doi ani, care include ca priorități crearea unui program de dezvoltare a capacității membrilor, formularea unui standard internațional al orașelor care pun cultura în centrul dezvoltării urbane, și atragerea de noi membri în rețea.

Totodată, în cadrul întâlnirii au fost stabilite următoarele întâlniri ale rețelei, care vor avea loc în mai 2019 în Debrecen, Ungaria (oraș candidat pentru titlul CEaC 2023) și în septembrie 2019 în orașele lituaniene Klaipeda, Plunge și Neringa (orașe candidate pentru titlul CEaC 2022).

Culture Next. Rețeaua Orașelor Candidate a fost fondată în 2017 din nevoia unei structuri care să reunească orașe europene, foste sau actuale candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC). Misiunea acesteia este de a sprijini orașele pentru a implementa programe și strategii de dezvoltare urbană prin cultură, procese participative și colaborări rezultate din procesul de candidatură pentru titlul CEaC.

www.culturenext.eu

 

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!