Centrul Cultural Clujean: sinteza anului 2017 și planurile pentru 2018

„Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană a hotărât marți, 13 decembrie 2016, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a Membrilor, schimbarea numelui Asociației în Centrul Cultural Clujean și asumarea obiectivelor stabilite de comunitatea clujeană în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.”

Această veste, care încheia anul cultural 2016 în Cluj-Napoca, a fost salutată de întreaga comunitate locală, de comunitatea culturală europeană și de administrația municipală și regională din Cluj. Primarul Emil Boc și Președintele Consiliului Județean Alin Tișe au cerut public Asociației Cluj-Napoca 2021 să meargă mai departe cu implementarea programului de candidatură, Consiliul Director și Adunarea Generală ale Asociației au decis în unanimitate să accepte acest mandat din partea administrației, iar aproape 100 de lideri ai comunității locale, provenind din sectoarele cultural, academic, social și de afaceri, au semnat un memorandum de susținere a proiectului. Juriul competiției Capitalelor Culturale, Direcția de Cultură din cadrul Comisiei Europene și zeci de parteneri europeni ai CCC au salutat, la rândul lor, această inițiativă a Clujului.

 

Pentru anul 2017, Centrul Cultural Clujean și-a asumat ca obiective, pe lângă revizuirea programului cultural și a planului de management pentru perioada 2018-2021, lansarea unor versiuni pilot ale proiectelor din programul cultural, îmbunătățirea cadrului legal pentru implementarea proiectului în anii următori, crearea Fondului de Inovare Culturală și consolidarea CCC ca organizație culturală reprezentativă a orașului. Ștefan Teișanu și Rarița Zbranca au condus, ca director executiv și, respectiv, director de programe, organizația în 2017, anul reinventării sale.

În primul an de la înființare, Centrul Cultural Clujean a reușit să lanseze 10 din cele 12 proiecte din programul cultural de bază. Un succes deosebit a fost pornirea Fondului de Inovare Culturală, un program inovator, unic în România. De asemenea, în anul care a trecut CCC s-a implicat și a susținut activ mai multe proiecte strategice ale Clujului, între care  evaluarea Strategiei de Dezvoltare Locală, proces condus de FSPAC, conferința Open Innovation 2.0, organizată de Primăria Cluj-Napoca și ARIES și Noaptea Muzeelor, a cărei coordonare a asigurat-o.

 

„Am făcut testele pe care ni le-am propus pentru acest prim an, am reușit să lansăm câteva colaborări remarcabile în oraș, dintre ele poate cea mai spectaculoasă fiind cea între instituțiile locale de artă contemporană: Universitatea de Artă, Departamentul Media al UBB, Uniunea Artiștilor Plastici, Fabrica de Pensule și Centrul de Interes. Dincolo de inițiativele noastre, am avut ocazia să ne asumăm responsabilități și în alte proiecte strategice ale orașului, iar acest lucru a demonstrat încă o dată că la Cluj cultura este, în practică și nu doar pe hârtie, un factor cheie al dezvoltării locale.

Principalul meu regret pentru 2017 este că nu am reușit să identificăm împreună cu administrația, în pofida eforturilor noastre comune în acest sens, posibilitățile de a îmbunătăți la nivel local cadrul legal într-un fel care să faciliteze buna desfășurate a activității noastre în viitor. Un proiect cultural de tipul și de anvergura CCC nu are precedent în România, iar a atrage și a cheltui fondurile necesare pentru derularea lui ridică numeroase provocări procedurale pe care nu am reușit încă să le depășim.

Pe de altă parte, creșterea numărului de membri ai CCC și a implicării lor, precum și nivelul general de entuziasm pe care Centrul Cultural Clujean îl generează în comunitatea locală, aceste lucruri îmi dau încredere că proiectul nostru este nu numai posibil, ci și necesar pentru dezvoltarea orașului. 2018 trebuie să fie anul construcției unei echipe mărite, care să asigure transformarea Centrului Cultural Clujean, din think tank-ul care a fost până acum, într-o organizație funcțională, generatoare de impact concret la nivel cultural, social și economic în Cluj”, declară Ștefan Teișanu, directorul Centrului.

 

În 2018, Centrul Cultural Clujean își propune să își mărească echipa la 15 persoane, să înceapă implementarea tuturor proiectelor din programul cultural și să genereze venituri externe pentru proiect, din fonduri private și europene. Un obiectiv major pentru anul acesta este demararea procedurilor legale pentru reconversia primei clădiri a Centrului European de Artă Contemporană. Până la 15 martie 2018, echipa executivă va aduce în atenția Consiliului Director și a Adunării Generale a Membrilor CCC calendarul detaliat de activități pentru anul în curs, bugetul și noua organigramă a Centrului Cultural Clujean.

Mai multe informații despre planurile organizației pentru anul 2018, precum și o sinteză a activităților CCC din anul care a trecut au fost făcute publice astăzi pe site-ul www.cccluj.ro.

[embeddoc url=\”http://www.cccluj.ro/wp-content/uploads/2018/01/CCC-Sinteză-2017-2018.pdf\” width=\”100%\” download=\”all\” viewer=\”google\”]

Accessibility Toolbar

Scroll to Top
Fii primul care află știrile de ultimă oră

Abonează-te la newsletter-ul nostru și fii la curent cu tot ce se întâmplă la CCC!