REȚEAUA CANDIDATELOR este un proiect de colaborare între orașele europene, inițiat de Cluj-Napoca pe durata candidaturii acestuia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Rețeaua dorește să ofere sprijin și oportunități de colaborare orașelor care candidează pentru același titlul și să dezvolte mai departe modele practice care să continue programele culturale ale orașelor necâștigătoare.
DE CE O REȚEA A ORAȘELOR CANDIDATE?
MOTIVAȚIA NOASTRĂ
90% din orașele care candidează în competiția Capitală Europeană a Culturii nu obțin acest titlu. În schimb, toate aceste orașe dezvoltă strategii culturale puternice și instituie mecanisme de planificare culturală și de participare a cetățenilor. Mai mult, aceste orașe reușesc să strângă sume semnificative pentru implementarea propriilor programe: un plan integrat multianual care să contribuie la dezvoltarea locală și europeană. Toate aceste eforturi sunt, de obicei, în zadar după necâștigarea titlului, concursul Capitală Europeană a Culturii fiind de tipul în care „câștigătorul ia totul”.
MISIUNEA NOASTRĂ
Misiunea rețelei este de a implementa cât mai multe programe CEaC.
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEASTĂ REȚEA?
- Deoarece toate orașele au nevoie de sprijin și inspirație pentru a-și duce mai departe implementarea propriilor programe, indiferent dacă au primit sau nu titlul de CEaC.
- Deoarece această rețea poate să contribuie la succesul și moștenirea proiectului CEaC.
- Deoarece cu cât sunt mai multe programe culturale europene, cu atât mai multe probleme europene vor fi adresate.
BENEFICII PENTRU ORAȘELE MEMBRE
- Acces gratuit la conferința anuală a Rețelei: un training de două zile și un parteneriat pe piața europeană.
- Access gratuit la platforma Rețelei: o bază de date cu proiecte din programele CEaC, cu contacte pentru parteneriate și instrumente de comunicare între membrii Rețelei.
- Access gratuit la programele de dezvoltare a capacităților derulate de Rețea pentru orașele culturale: un program de training anual construit pe nevoile membrilor și finanțate prin granturi europene corespunzătoare.
MEMBRI
- Pot deveni membri foste orașe candidate sau aflate în proces de candidatură la statutul de CEaC.
- Nu se plătesc cotizații în primii doi ani (2017-2019).
- Fiecare oraș va fi reprezentat ca membru de către o singură organizație. Aceasta trebuie să fie mandatată oficial de municipalitate.
STRUCTURA DE CONDUCERE
Boardul de conducere intenționat este format din 5 persoane care sunt alese de către membri pentru o perioadă de doi ani. Boardul are sarcina de a lua deciziile. Centrul Cultural Clujean va asigura activitățile de secretariat și o conferință anuală a Rețelei. Orașul-gazdă al activităților de secretariat se va schimba la fiecare doi ani.